organiclife.co.il
  דף הבית
Wednesday, 10 August 2022
 
 
הדברים שלא מספרים לנו על פירות יבשים הדפס דואל
מאת הילה אפללו   
Imageט"ו בשבט מתקרב והוא חג מופלא של נטיעות וטבע. חג בלי סופגניות ולביבות נוטפות שמן, בלי אזני המן, מצות, מוצרי חלב ושאר דברים לא מאד בריאים. סוף סוף חג בו האוכל הוא בריא ומזין, טבעי ומהטבע, רק שצריך לשים לב כי הפירות היבשים לא תמיד טבעיים ובריאים ומכילים כמויות גדולות של סוכר, גופרית וצבעי מאכל שלא יביישו אף ממתק מתועש.

בדרך כלל מופיעים הפירות היבשים מסודרים בתפזורת בחנויות הפיצוחים. כשהייתי קטנה אכלנו בעיקר צימוקים, שקדים, מיני אגוזים, תמרים, תאנים, משמשים, אננס ושזיפים מיובשים. עם השנים המגוון הלך וגדל נוספו תותים, קיווי, פפיה, מלון, אבטיח, ליצ'י, ג'ינג'ר, תפוחי עץ, חמוציות, גוג'י ברי, גולדן ברי, דובדבנים, מיובשים ועוד.

הסוכר שלל פירות יבשים מתוקים, בשלל צבעים, פשוט חגיגה.  כדאי לזכור שמלכתחילה בפירות יש סוכר טבעי שנותן להם את טעמם המתוק. ככל שריכוז הנוזלים נמוך יותר ריכוז הסוכר גבוה יותר, כך שאחוז הסוכר בפירות יבשים הוא מראש גבוה. אבל זה לא הכל, פירות יבשים רבים נמכרים כ"ללא תוספת סוכר" אבל הם שורים בדרך כלל בסירופ תפוחים/אננס  שזה סוכר לכל דבר (פרוקטוז). לכן, כשאתם קונים חמוציות מבריקות, תפוחי עץ מיובשים ודביקים תדעו שהוסיפו להם רכז פרי כלשהו שמכיל המון המון סוכר.
הגופרית צבעי מאכל רבים מכילים גופרית כחומר משמר. הגופרית מגנה על הפרי מפני מזיקים ומפני התעפשות או רקבון, מחד ושומרת על צבעו מאידך. הדוגמא הבולטת ביותר היא משמשים מיובשים הנמכרים כתומים ויפים. מי שראה פעם משמשים אורגניים יודע שהם שחורים, וקשים יותר וההבדל בין האורגני/טבעי ללא תוספות לבין זה הכתום שאנחנו רגילים לקנות מאד בולט בגלל הגופרית.


צבעי מאכל פירות שיובשו באופן טבעי ללא תוספות מאבדים מהצבע שלהם והופכים פחות אטרקטיביים, לכן בתעשיית המזון בחרו להוסיף להם צבעי מאכל כדי לשמור על צבע הדומה למקור. לדוגמא בפפיה מיובשת הוסיפו טרטרזין וסנסט יילו שני צבעי מאכל שנחשבים מהמזיקים ביותר. מתוך ספרו של ד"ר סדובסקי "לסלק את הקוץ" מדריך המלא לתוספי מזון ומחלות. סנסט יילו(E110), עלול לפי סדובסקי, לגרום להיפראקטיביות, ולבעיות קשב. כמו כן עלול לגרום לגידולים בכליה וגידולים סרטניים נוספים. עלול לפגוע בכרומוזומים ולגרום למוטציות גנטיות וכן עלול להחמיר תופעות של אי סבילות אצל מי שרגיש לאספירין. יכול לגרום לאורטיקריה, נזלת, כאבי בטן, הפרעות עיכול ופריחות. הטרטרזין (E102) נחשב כעלול לפגוע בנוירוטרנסמיטורים (מוליכים כימיים) שבין תאי העצב במוח, ולכן עלול לגרום להיפראקטיביות, להפרעות קשב וריכוז אצל ילדים, לאלרגיות, אסתמה, אורטיקריה (מחלת עור), לגירודים, מגרנה, ראיה מטושטשת ולכאבי ראש. לטרטרזין מיוחסת גם פגיעה בכרומוזומים, בלימפומות, בגידולי בלוטת התריס, וסבורים שהוא גורם לגידולים סרטניים שונים.


השנה הצלחתי למצוא בסופר חבילה של תערובת פירות יבשים שהכילה רשימת מרכיבים מפורטת וממנה אפשר היה לראות סוף סוף מה באמת יש בפירות שאנחנו אוכלים:

בננה צ׳יפס מסוכרת - בננה שמן קוקוס, סוכר 20%, חומרי טעם וריח.

חמוציות מסוכרות - חמוציות, סוכר36%, שמן חמניות, תרכיז פרי, חומצת לימון. משמש מיובש - משמש מיובש, גופרית דו חמצנית, חומר הזגה E905, סולפיד  E223  E220 כחומרים משמרים. צימוק כהה - צימוק כהה, חומר הזגה E905 גופרית דו חמצנית כחומר משמר. אננס מסוכר -אננס, סוכר 48%, חומצת לימון, גופרית דו חמצנית כחומר משמר. פפאיה מסוכרת - פפאיה, סוכר 43%, צבעי מאכל: טרטרזין E102, סנסט יילו E110, דו תחמוצת הגופרית כחומר משמר.

אני מאד אוהבת את ט"ו בשבט, גם כי זה היה יום ההולדת של סבא שלי ז"ל שכל-כך אהבתי וגם כי אני מאד אוהבת את סדר ט"ו בשבט, פירות יבשים, שקדים ואגוזים. אז אני לא נותנת לכל תוספות הסוכר והכימיקלים להרוס לי את החגיגה. אני קונה פירות יבשים אורגניים, גם אם הם צבעוניים פחות, הם בריאים יותר וטעימים מאד. בכל מקרה אני תמיד ממליצה לבדוק בדיוק מה יש במזון שאתם קונים. תראו אם הפירות היבשים טבעיים ב 100% ללא כל תוספת, אם יש בהם סוכר ו/או רכז פרי ותקבלו החלטה מתוך ידע ומודעות.


חג ט"ו בשבט שמח הילה אפללו - נטורופתית לשאלות, הערות ומחשבות, אתם מוזמנים לכתוב אלי ל כתובת דואל זו מוגנת מדואר זבל, אתה צריך לאפשר Javascript בכדי לצפות בה

 
הבא >
 
הרשמה לניוזלטר
שם
דואר אלקטרוני *
טקסט אימייל
ביכולתך להפסיק לקבל מידע בכל רגע, בלחיצה אחת על כפתור. פרטיך שמורים איתנו ולא נעביר אותם לגורם חיצוני
 
 
 
 
Top! Top!
חיים אורגניים הוא פורטל המכיל את כל המידע הקשור לאורח חיים אורגני. באתר מידע על מזון אורגני, בישול אורגני, אוכל אורגני, תיירות אורגנית, קהילות אורגניות, פורומים, קואופרטיבים אורגנים, אורח חיים בריא, רפואה טבעית, חקלאות אורגנית, מתכונים אורגניים