בניה מחומרים טבעיים
בשנים האחרונות חלה התעוררות בתחום הבניה מחומרים טבעיים, אנשים רבים במדינות שפע מפותחות עם גישה לרוב חומרי הגלם הקיימים לצרכי בניה, בוחרים לבנות את ביתם דווקא מבוץ, קש, עץ, אבן ומחומרים ממוחזרים. במקומות רבים הבניה הטבעית אפילו אופנתית מפני שהיא מאפשרת חופש ויצירתיות. חומרים לא סטנדרטים יוצרים טקסטורות, צבעים ומבנים לא סטנדרטים. בארה"ב, קנדה, אוסטרליה ומדינות רבות באירופה משתמשים בבניה מחומרים טבעיים לבניית בתים פרטיים ומבני ציבור מסיבות פרקטיות, בידוד, חיסכון באנרגיה, לפעמים גם המחיר אבל לא רק.
במשך מאות ואלפי שנים נבנו ערים שלמות מחומרים טבעיים ברחבי העולם בעיקר בגלל שאלו היו חומרי הגלם הזמינים ביותר, אבל אל תטעו הבתים הנבנים היום ברחבי העולם המערבי הם בדרך כלל בתים מתוחכמים הרבה יותר. הבחירה בחומרים אלו נעשית בדרך-כלל כחלק מחשיבה רחבה יותר של חיסכון באנרגיה, במשאבים וניצול מרבי של האקלים המקומי לצורכי חימום, קירור, איוורור וכו', בתים מתוחכמים אלה נקראים "בתים אקולוגים".
 
אז מה זו בעצם בניה אקולוגית?
בניה אקולוגית מתייחסת למספר מרכיבים:
-
חומרי הגלם מהם בנוי הבית
-
תכנון נכון של הבית
-
חסכון באנרגיה
-
בניה ידידותית לסביבה
חומרי הגלם
המבנים הרגילים שאנחנו מכירים בנויים מאבן, מלבנים, יציקות בטון, תרכובות מתכת, וחומרים מחזקים, אוטמים, מבודדים ורבים אחרים. ייצורם של חומרי הגלם האלה דורש אנרגיה רבה ומייצר פסולת שאינה מתכלה.
חומרי הבניין האקולוגיים הם חומרי גלם טבעיים ופשוטים כמו אדמה, קש, עץ, נייר אורז, בדים שונים, חומרים ממוחזרים ועוד.
חומרי הבניין משמשים לבניית קירות הבית וכן לייצור רהיטים, גני משחקים בחצר וכו'
הבניה בחומרים טבעיים היא בהחלט לא המצאה חדשה, משחר ההיסטוריה נבנו מבנים מחומרים טבעיים וישנם עדיין מקומות בעולם בהם ניתן לחזות אפילו בערים שלמות הבנויות כך.
הבניה האקולוגית אינה נחלתם של אנשי הארגונים הירוקים, פריקים לעניין, היפים מגודלי רסטות ועוד היום אנשים רבים ברחבי העולם בונים את בתיהם מבוץ, קש,עץ, אבן ועוד.
ממשלת אוסטרליה אפילו מעודדת בניה מחומרים טבעיים ומספקת הדרכה ועזרה.
אז חוץ מהעובדה שזה נשמע מגניב, שהצורה החיצונית יפה, זורמת וייחודית למה בעצם לבנות בית אקולוגי?
 
תכנון הבית
תכנון נכון של הבית מסייע לניצול תנאי האקלים של הסביבה הטבעית לצרכיהם של יושבי הבית. כמו לדוגמה אור השמש, כדי לנצל את אור השמש לחימום ולתאורה במהלך היום נבנה את חזית הבית כשהיא פונה לכוון דרום, נשתדל שיהיו קבועים בה חלונות גדולים ושקופים על מנת לאפשר את חדירת האור באופן מרבי. בעונות החמות יש אפשרות לווסת את החום והאור ע"י פרגולה ממונעת ששינוי הזווית שלה משנה את כמות ואופן חדירת אור השמש למבנה, מטרה זו ניתן להשיג באמצעים זולים ו"טבעיים" יותר ע"י שתילת מטפס עונתי עשיר בעלים כמו הגפן, שמספק צל באביב בקיץ ובסתיו אך עומד במערומיו במהלך החורף ומאפשר כניסת קרני שמש ללא הפרעה בימים הקרים.
דוגמה נוספת זה השימוש ברוח, פתחים בחלק העליון של המבנה מאפשרים זרימת אוויר חם שעולה למעלה אל מחוץ למבנה, זה משפר את הסירקולציה של האוויר ומצנן את חלל הבית בימים החמים, יש היוצרים מעין ארובת אוויר במרכז הבית לאותה מטרה.
כמו כן ניתן לדאוג כי צורת הקירות החיצוניים או החלונות ייצרו מעין משפך לרוח שתכוון לתוך הבית (זה כמובן תלוי בתנועת הרוחות המקומיות) .
חשוב לא פחות גג המבנה – החומר ממנו הוא עשוי עוביו ומידת הבידוד שלו מחום וקור, יש השותלים צמחים על גג הבית על מנת ליצור שכבת בידוד נוספת.
  
חסכון באנרגיה
תכנן נכון של הבית וניצול מרבי של נתוני האקלים הקיימים מאפשרים חסכון עצום באנרגיה לחימום או קירור הבית, לתאורה במהלך היום.
בבתים האקולוגים עובי הקירות גדול בהרבה מהעובי הסטנדרטי בבניה רגילה, במיוחד אם בונים בבלות מקש או מבוץ, אבל לא רק עובי הקיר אלא אופי החומרים הבונים אותו הם שיוצרים בידוד ברמה מאד גבוהה. כמו כן הם נחשבים ל"קירות נושמים" (אלא אם כן הטיח הסופי עשוי מחומר אוטם) מה ששומר מפני הצטברות של לחות, פטריות, עובש וכו'
חסכון נוסף באנרגיה הוא בייצור חומרי הגלם לבניין, עלות אנרגטית של חומרי גלם טבעיים פחותה בעשרות מונים מהעלות האנרגטית לייצור לבנים, יציקות, וחומרים אחרים.

בניה ידידותית לסביבה
תהליך הבניה של בית כזה הוא ידידותי יותר לסביבה אבל גם הפעילות היומיומית שלו היא חסכוני ולא מזהמת או פוגעת בסביבה.
המים האפורים (מטבח, מקלחת, מכונת כביסה) מסוננים וממוחזרים ומשמשים להשקיית הגינה, כך גם חוסכים במים, גם מזרימים הרבה פחות שפכים למערכת הביוב, וגם המים שמשים את הגינה הינם מסוננים ומטוהרים ואינם פוגעים במי התהום. (מומלץ כמובן להשתמש בסבונים ובחומרי ניקוי אקולוגיים)
הגינון בבית אקולוגי הוא כמובן אורגני, אין שימוש בחומרי הדברה וריסוס הפוגעים במי התהום.
החשמל בתכנון של הבית יש שאיפה לחסוך ככל הניתן בחשמל, תכנון נכון יסייע בחסכון בחשמל לצרכי חימום, קירור ותאורה במהלך היום, יש אפשרות להשתמש במערכת קולטים והמרה של אנרגיית השמש לאנרגיה חשמלית (יש היום ויכוחים לגבי היעילות והחסכון בחשמל לעומת העלות האנרגטית הכרוכה בייצור מערכת כזו)
*מידע נוסף בנושא בניה אקולוגית יתעדכן בקרוב.
אספה, קיבצה והביאה:
הילה אפללו
מנהלת אתר חיים אורגניים
מתמחה לנטורופתיה בבי"ח אסף הרופא
עוסקת במתן ייעוץ תזונתי, הרצאות וסדנאות בתחום הרפואה הטבעית
בעלת קייטרינג ומעבירה סדנאות בישול בריא.
פרטים נוספים באתר האינטרנט: www.hamasa-el.com
אי מייל :
כתובת דואל זו מוגנת מדואר זבל, אתה צריך לאפשר Javascript בכדי לצפות בה
טלפון : 052-3435558
בחזרה לדף הבית>>
|