כריך זה אוכל נוחות. זול יחסית, קל ומהיר להכנה, ונוח לאכילה. האם זה בריא? האם זה מגוון מספיק? לא בהכרח. האם זו האופציה היחידה? ממש לא! בואו נדבר על הלחם. מהו אחוז הילדים שאוכלים בבית הספר לחמים/לחמניות בריאים מדגנים מלאים? רובם יעדיפו לחמים מקמחים לבנים, שזה כמו לאכול סוכר. ומה הם אוהבים לאכול בתוך הכריך?
פסטרמה, נקניקים ונקניקיות, הוכרזו השנה על ידי מנהל המזון והתרופות האמריקאי כמסרטנים, אז הם כבר לא אופציה. גבינות ומוצרי חלב הם מזונות שהדעות לגביהם חלוקות, אני ממליצה לקרוא את הספרים ״מחקר סין״ ו״שוטי החלב״ לפני שאתם מגבשים את דעתכם. מה נשאר? פחות או יותר חומוס, פסטו, חביתה, טונה ושוקולד… הילדים נוטים לאכול שוב ושוב ממרח אחד או שניים והמזון שלהם לא מגוון מספיק ולא מזין מספיק.
חלק מהילדים לומדים בתכנית של יום לימודים ארוך (גם הילדים שלי) ואוכלים גם את ארוחת הצהריים שלהם בבית הספר. אני משתדלת להכין להם ארוחות מגוונות, שמכילות מגוון גדול של רכיבים תזונתיים. אנחנו משלבים כריכים עם ארוחות קופסה.
למי שמתכנן לשלוח סטייקים בקופסה לבית הספר, אני ממליצה על ארוחות ממקור צמחי כדי שלא יהיו כבדות מידי וקשות לעיכול. כשאנחנו אוכלים מזון קשה לעיכול הגוף מקצה משאבים רבים לטובת עיכול, ואנחנו הופכים עייפים, מנומנמים ומתקשים להתרכז. גם ככה קשה לשבת שעות בכיתה ולהתרכז, לא היינו רוצים להקשות עליהם עוד יותר.
לשלוח מזון מגוון, בריא ומזין לבית הספר דורש קצת יותר מאמץ והתארגנות, אבל זה שווה את זה. לפניכם כמה דוגמאות:
1. פסטה: מחיטה מלאה ברוטב עגבניות או פסטו (איפה יחממו? לא צריך לחמם, זה טעים גם קר כמו בפיקניק)
2. סלט ירקות: כדאי לאחסן בקופסה שטוחה שלא יתפוס מקום שנסגרת היטב. כדי שהסלט לא יטפטף, כדאי להפריד את התיבול בכלי קטן ולערבב רגע לפני שאוכלים. אפשר להשתמש בעגבניות שרי קטנות ולהכניס שלמות לסלט (העגבניות מגירות בדרך כלל את רוב הנוזלים).
3. סלט ירקות מועשר: לסלט ירקות אפשר לבשל מראש ולהוסיף, פסטה, עדשים, גרגרי חומוס, שעועית, אורז מלא, קינואה, פתיתים מחיטה מלאה, גרגירי תירס ועוד בכל פעם תוספת אחרת.
4. שעועית ירוקה מבושלת/אדממה.
5. סלט פירות : אפשר להוסיף גרנולה ביתית או קנויה ואיכותית. שימו לב ברוב הגרנולות יש הרבה מאד סוכר או ממתיקים מלאכותיים, פירות מיובשים עם צבעי מאכל בוהקים, הן בדיוק כמו לאכול ממתקים וכדאי להמנע מאלה.
6. תבשילים: כמו מג׳דרה, קינואה וירקות, גריסים, פתיתים מחיטה מלאה, קוסקוס מחיטה מלאה או כל תבשיל אחר שהם אוהבים והוא טעים גם בטמפרטורת החדר.
7. קציצות: אני מכינה כל מיני קציצות טבעוניות (ללא רוטב) בכל מיני גדלים וצורות, שהילדים אוהבים להחזיק ביד ולאכול. ״שניצל״ תירס, נגיסי כרובית וטופו, נגיסי דלורית וכרישה, קציצות עדשים, קציצות המבורגר, קציצות פלאפל ועוד. אני מכינה בדרך כלל כמויות גדולות ומקפיאה, שולפת אותם מהמקפיא בלילה להפשרה, ובבוקר הן נשלחות לבית הספר ולגן.
8. פשטידות: על בסיס ירקות וקמחים מלאים. חתיכת פשטידה יכולה להיות מזינה וטעימה מאד.
9. גרגירי חומוס/תורמוס מבושלים: עם תוספת של קצת מלח ופלפל. אוכל מזין שמרגיש כמו נשנוש.
10. דפי אורז: ממולאים בירקות או תבשילים.
11. איטריות מוקפצות עם ירקות.
12. מרק: כן, מרק. בחורף אפשר לקחת מרק חם בתרמוס קטן ולאכול/לשתות מהמכסה/כוס של התרמוס עם כפית.
בכל מקרה הייתי נמנעת ממזונות כמו ממתקים, משקאות ממותקים, ומזונות המכילים צבעי מאכל, כמויות גדולות של שמן, מלח ומונוסודיום גלוטמאט. פרט לכך שהם מאד לא בריאים ועלולים לגרום לנזקים ארוכי טווח, הם גורמים לעוררות יתר ואי שקט ומקשים על הילדים להתרכז.
גם בלי המתוקים והמלוחים, המגוון באמת גדול, צריך רק לחשוב מחוץ לכריך ולנסות.
אם יש לכם רעיונות נוספים, הארות או מחשבות, אשמח לשמוע:
כתובת דואל זו מוגנת מדואר זבל, אתה צריך לאפשר Javascript בכדי לצפות בה
בתאבון ולבריאות!
הילה אפללו
|