ד״ר קוואורה הסבירה שהמחקר שלהם מצביע על כך שחומרי הדברה מגבירים את הסיכון לסוכרת מסוג 2. למרות שלא הוכח קשר סיבתי ישיר, הממצאים מנתונים שנאספו מיותר מ -80,000 נבדקים, הראו שחשיפה לכל חומר הדברה, מגבירה את הסיכון לסוכרת בכ 60%, תוצאה שהיא מאוד משמעותית מבחינה סטטיסטית.
מחקר מקיף
המחקר היה שלוחה של מחקר דומה שבוצע בשנת 2013, והוזמן על ידי הרשות האירופית למזון ובטיחות (EFSA) המחקר בדק קשרים אפשריים בין חומרי הדברה וסוכרת בין השנים 2006 ו 2013. בניתוח הנתונים במחקר המקיף הנוכחי, השתמשו המחברים גם במאמרים שפורסמו לפני 2006 ולאחר 2013. המחקר מסוג מטה-אנליזה בחן 25 מחקרים תצפיתיים תחת ביקורת עמיתים, מתוכם 22 מחקרים על סוכרת סוג 2, מחקר אחד על סוכרת סוג ,1 ושני מחקרים על סוכרת הריון שנערכו בצפון אמריקה, אירופה ואסיה-פסיפיק. ב 19 מהמחקרים נעשה שימוש בסמן ביולוגי (דם או שתן) על מנת להעריך את החשיפה לחומרי הדברה, הסמן הביולוגי מהווה את המדד המדוייק ביותר למחקר מסוג זה.
מה גורם לעליה בשיעורי התחלואה בסוכרת?
הסיבה העומדת בבסיס המחקר הייתה הנסיון להבין מה גורם לעליה בשיעורי הסוכרת סוג 2 בעולם בשנים האחרונות. ״בהתחשב בכך שכבר הראו עלייה בסוכרת מסוג 2 בדו"ח מוקדם יותר״, הוסיפה ד״ר קווארה ״חשבנו שזה יהיה מעניין לחקור מקורות אחרים, נוספים ונרחבים יותר״. לפי ד״ר קווארה, מחלת הסוכרת נגרמת משילוב של גנטיקה ואורח חיים. גנטיקה לא יכולה להסביר את העליה הגדולה בשיעורי הסוכרת בעשורים האחרונים ולכן יש לחפש את הסיבה בשינויים הקשורים לתזונה ואורח חיים.
הפרעה אנדוקרינית
אחת התגובות למחקר העלתה את הסברה שהממצאים הם ביטוי לכך שחומרי ההדברה גורמים להפרעה אנדוקרינית, כלומר, להפרעה בתפקוד הבלוטות שמפרישות הורמונים למחזור הדם. נדרשים כמובן מחקרים נוספים שיבדקו את ההשערות והסברות שהמחקר המדהים הזה מעלה. אבל גם אם המנגנון שגורם לסוכרת סוג 2 לא לגמרי ברור עדיין, אלו נתונים שקשה להתעלם מהם, ואולי, כדאי גם למדיניות הממשלתית לקחת אותם בחשבון.
מאת הילה אפללו נטורופתית