מדי שנה רבים מתייחסים לט"ו בשבט כאל חג בו נוטעים עצים ואוכלים פירות יבשים. אבל החג הזה הוא גם הזדמנות להודות על השפע שהתברכנו בו ולהתענג עליו. לפניכם הנחיות לעריכת סדר ט"ו בשבט, וכמובן שפע מתכונים לאוכל מתוק מתוק ובריא.
ט"ו בשבט הינו במקור חג דתי המוזכר לראשונה במשנה:
"אַרְבָּעָה רָאשֵׁי שָׁנִים הֵם.
בְּאֶחָד בְּנִיסָן רֹאשׁ הַשָּׁנָה לַמְּלָכִים וְלָרְגָלִים.
בְּאֶחָד בֶּאֱלוּל רֹאשׁ הַשָּׁנָה לְמַעְשַׂר בְּהֵמָה. רַבִּיאֶלְעָזָר וְרַבִּי שִׁמְעוֹן אוֹמְרִים,בְּאֶחָד בְּתִשְׁרֵי.
בְּאֶחָדבְּתִשְׁרֵי רֹאשׁ הַשָּׁנָה לַשָּׁנִיםוְלַשְּׁמִטִּין וְלַיּוֹבְלוֹת, לַנְּטִיּעָה וְלַיְרָקוֹת.
בְּאֶחָדבִּשְׁבָט, רֹאשׁ הַשָּׁנָה לָאִילָן, כְּדִבְרֵי בֵית שַׁמַּאי. בֵּית הִלֵּל אוֹמְרִים, בַּחֲמִשָּׁה עָשָׂר בּוֹ:."
מסכת ראש השנה א, א
מתחילת ימיה של מדינת ישראל , נטיעת עצים וייעור הארץ הייתה מטרה חשובה והשקיעו בה משאבים רביםבמשך השנה כולה. בט"ו בשבט היתה הזדמנות מצויינת לנטיעות בסדר גודל מרשים במיוחד. ישובים שלמים, גני ילדים ובתי ספר, יצאו ברגל וברכב לגבעות, הרים ושטחים פתוחים ונטעו אלפי עצים ביום אחד.
כמו בכל חג יהודי אחר, גם לט"ו בשבט מאכלים מסורתיים המכילים את שפע ומגוון תנובת עצי הפרי, השקדים והאגוזים – כל הדברים הטובים והמתוקים הגדלים על עצים, להם חוגגים את יום ההולדת. על מנת לא להיסתפק בפירות הגדלים בעונת החורף, נעשה שימוש גם בפירות קיץ מיובשים.
אין פלא, איפה, שכל מה שאנחנו מכירים בהקשר של ט"ו בשבט, זה נטיעות ואכילת פירות יבשים.
סדר ט"ובשבט נעשה בבתים שונים בצורות שונות, לפניכם שני נוסחים לדוגמא:
1. סדר ט"ו בשבט, שערך הרב נתנאל יוסיפון, כפי שמופיע באתר "ישיבה".
2. סדר ט"ו בשבט, המפורסם באתר קק"ל בשיתוף עם מנהל חברה ונוער ומשרדהחינוך.
במהלך הסדר מתייחסים לשבעת המינים, קוראים פסוקים רלוונטיים, מברכים את הברכות המתאימות ושרים שירים, בכל גירסה לפי הנוסח שלה. כל משפחה מוזמנת לבחור את הסדר שלה ואפילו את השירים שהיא אוהבת, העיקר שנחגוג את החג הזה בצורה הולמת.
בשני הנוסחים מתייחסים לשבעת המינים ולכן בנינו לכבודכם ארוחת מלכים, המכילה את שבעת המינים. את המנות ניתן להגיש לפי הסדר ולהפוך את הארוחה הזאת לחגיגה אמיתית של slow food (ארוחה איטית במיוחד שנמשכת שעות, במהלכה אוכלים מנה נחים שותים יין טוב ונהנים מחברת האנשים, ואז מגיעה המנה השניה ואחריה נחים, שותים וכך הלאה).
בארוחת slow food חשוב מאד להגיש לשולחן מנות קטנות ומדודות, לאכול לאט וללעוס הרבה. אם בכל פעם נגיש כמויות גדולות של מזון לשולחן, המשתתפים יאכלו הרבה, ישבעו מהר, ואחרי 2-3 מנות כבר לא יוכלו לאכול יותר וחבל. אם מצליחים לאכול די הרבה ומכל המנות...בדרך כלל מרגישים מאד כבדים, נפוחים ועייפים אחרי הארוחה. ארוחה איטית וממושכת, היא מעיין נשנוש בצוותא, שהאווירה הנינוחה והחברה חשובים בה לא פחות מהאוכל.
חיטה
את הארוחהנ יתן לפתוח בלחם שום טוב מחיטה מלאה עם ממרחים כמו פסטו, טחינה, טחינה ירוקה, עגבניות מיובשות ואנטי פסטי.
שעורה
גיליתי שרבים לא יודעים שגריסי הפנינה שכולם כל כך אוהבים, הם בעצם שעורה, ולכן הם לא רק טעימים אלא גם בריאים. אחרי שנחנו קצת נוכל להגיש מנת מרק גריסי פנינה ועדשים, חם קרמי ומפנק, שמתאים לימות החורף הקרים.
גפן
בשלב הזה שותים כמובן יין טוב, ומנת אורז מלא טעימה עם שקדים וצימוקים או אורז מלא עם בצל, צימוקים וצנוברים.
זית
כאן ניתן לאכול מעט זיתים טובים, לחם טרי מדגנים מלאים עם ממרח זיתים, או סלט חומוס עם עגבניות וזיתים.
תמר
על תמרים אפשר להתענג ככה, פשוט בלי כלום, או עם אגוז/שקד בפנים, אבל מי שרוצה לטעום שילוב מעניין, יוכל להכין את סלט התמרים הלחים עם כוסברה של רחל.
תאנה
גם תאנים יבשות ניתן לאכול ללא כל תוספות, וגם בסלט מרענן, סלט עלים, תפוחי עץ, תותים ודבלים ברוטב ויניגרט.
רימון
את הרימונים ניתן לאכול טריים בסלט קינואה ורימונים, או בדואט כרוב מוקפץ ברכז רימונים.
בשלב זה נגמר הסדר לפי הרב נתנאל יוסיפון. בסדר שפורסם באתר קקל המשיכו והוסיפו עם חרוב, צימוקים, משמש שזיף, אגוז, שקד ובננה.
כפי ששמתם לב בחרנו להתמקד בארוחה צמחונית, מאחר ובפעם האחרונה שבדקנו, בשר עוף ודגים לא צמחו על העצים. אפשר להוסיף לחגיגה, לחם פירות יבשים או ביסקוטי ט"ו בשבט, סלט פירות טרי ומרענן, עוגיות עם פירות יבשים כמו עוגיות הבננה של ענבל מיצי פירות, שייקים מפנקים ועוד. רק שימו לב שאתם רוכשים פירות יבשים איכותיים ובריאים.
סדר ט"ו בשבט, יכול להפוך למסורת מקסימה, עוד סיבה טובה למסיבה. ברוב המשפחות החילוניות, לא נפגשים כדי לחגוג את ט"ו בשבט וצעירים רואים בכך לעיתים, הזדמנות לקיים ליל סדר מושקע, חגיגי ומפנק, עם חברים טובים ושכנים.
לכל אלה שמגדלים עצי פרי בגינה, זו בהחלט הזדמנות להכין מטעמים מהפירות שגידלתם, ולברך על השפע שנפל בחלקכם, ואם חסר משהו, אז זה הזמן לשתול עצי פרי נוספים.
ט"ו בשבט שמח, טעים ובריא.
הילה אפללו - נטורופתית
|