organiclife.co.il
  דף הבית arrow גינה אורגנית arrow גינת ירק אורגנית arrow גינת ירק אורגנית - איך מתחילים?
Wednesday, 10 August 2022
 
 
גינת ירק אורגנית - איך מתחילים? הדפס דואל
מאת דרור ניסן   

אפשר להגיד הרבה דברים על גינת ירק:  זה הוא רעיון נפלא, יפה, חינוכי לילדים, תעסוקה לחובבי הגינון ועוד, נדמה כי רוב האנשים לא מבינים שגינת ירק לא גדולה יכולה לספק אחוז גדול מירקות והתבלינים לצריכה הביתית. הירקות טריים, נקיים וזמינים  ובנוסף זה הוא חיסכון לא קטן של כסף  במיוחד אם אתם קונים ירקות  ותבלינים אורגניים .
 

אנחנו  שומעים לא פעם סיפורים של אנשים מבוגרים שגדלו בסביבה כפרית  במשקים שמספקים לעצמם כמעט את כל הפירות הירקות, הביצים והחלב לצריכה הביתית.
לא לכולם יש שטח אדמה לגידול ירקות אבל כמעט כל אחד יכול למצוא מקום לעציץ או אדנית עם צמחי תבלין.בהנחה והחלטנו לשקול את העניין ולהקצות חלק מהגינה לגידול ירקות ותבלינים, איך בעצם עושים את זה?


איך מכינים גן ירק ?
ראשית  חשוב להכין את השטח לשתילה, ולהקפיד על מספר דברים:
1. בחירת השטח
2. ניקוז
3. דישון (דישון לאחר הכנת הקרקע)
4. הפיכת האדמה ,עקירת עשבים חד שנתיים ורב שנתיים
5. בחירת השתילים ותכנון הגינה
6. גישה נוחה לערוגות
7. השקיה

בחירת השטח -  חשוב למצוא חלקה שטופת שמש (כמה שיותר שעות שמש יותר טוב)
במידה ואין שמש מלאה על כל חלקי הגינה לאורך כל שעות היום יש להתאים ולבחור צמחים אשר להתפתחותם דרושים מעט שעות שמש.

ניקוז – לגינה חייב להיות ניקוז טוב, אם יצטברו מים סביב השורש הם עלולים לגרום לרקבונות ,חוסר איוורור ,והתנוונות ומות הצמחים .
בדיקת ניקוז- תחילה מאתרים את הנקודה הנמוכה ביותר בשטח הגינה וחופרים בו בור בעומק של כחצי מטר, להשקות עם צינור כ 5 דקות כל יום ולבדוק כעבור 3 ימים אם הצטברו בו מים.
אם נראה לנו כי יש בעיית ניקוז בגינה , צריך להרחיב קצת ולהעמיק את הבור לכ 1 מטר ולמלא אותו באבנים בינוניות . את  30 הסנטימטרים האחרונים יש למלא באדמה.
במידה ויש בעיה קרקע ,ניתן לגדל צמחים באדניות גדולות.
דישון – על מנת להשביח את הקרקע ולסייע לצמחים להתפתח היטב צריך להוסיף דשן לאדמה, קומפוסט אורגני יהיה בחירה טובה ויחסית זולה, אפשר להשתמש בקומפוסט תוצרת בית. את הקומפוסט יש לפזר על האדמה ולהצניע אותו בתוכה.

הכנת הקרקע –החלק הקשה אך הוא בעל חשיבות רבה להתפתחות תקינה של הצמחים,  הפיכת האדמה מצניעה את הקומפוסט ,מאוורת את הקרקע ומאפשרת חילופי גזים בין האוויר לאטמוספרה., חשוב לעשות זאת כשהאדמה יבשה ביום שמש חמים ולא כאשר האדמה רטובה או כשצפוי לרדת גשם. מאחר וכבר פיזרנו קומפוסט על האדמה זו ההזדמנות לערבב אותם היטב באמצעות את חפירה ,קלשון או מתחחת  מנועית אותה ניתן לשכור בחניות לציוד גינון . יש להפוך את האדמה בעומק של כ 30-40 ס"מ נשמע המון אך הכנה טובה של הגינה משפרת בצורה משמעותית את איכויותיה ויבולה ..

בחירת שתילים – כדאי לבקר אנשים שכבר יש להם גינות ירק ולהתייעץ, לעבור בכמה משתלות שמוכרות שתילים אורגניים ולראות מהן האפשרויות ולהחליט מה אתם רוצים לגדל, רצוי להתחיל בירקות פשוטים כמו צנון,צנונית ,גזר פטרוזליה ,כוסברה..... ואח"כ לגדל תותים ,מלפפונים ,קישואיים ועוד להתאים את הצמחים לעונות השנה גידולי חורף וגידולי קיץ, אחדים מין הצמחים דורשים תמיכה והדלייה.
אחרי שהחלטתם אילו גידולים אתם רוצים חשוב לוודא שיש לכם את כל המידע לגבי, כמות שמש מומלצת, תדירות וכמות מים נדרשת, לאיזה גובה ורוחב כל גידול  מתפתח,
מה צריך להיות המרחק בין שתיל לשתיל, האם עונתי או רב שנתי, לדוגמא (לואיזה,  רוזמרין)שהם רב שנתיים או חד שנתיים (כמו גזר ורוקט) יש להחליפם מידי עונה..
צמחי תבלין מרחיקים  מזיקים ושומרים על הגינה ולכן אולי כדאי יהיה לשתול אותם בחלקים החיצוניים של הגינה מסביב.
 את העונתיים יש לשתול יחד מכיוון שצריכת המים שלהם דומה, ולדאוג שהצמחים הגדלים לגובה לא ימנעו שמש מהנמוכים.

גישה נוחה לערוגות – לא פחות חשוב מלגדל את הירקות וצמחי התבלין, חשוב שיהיה נוח וקל לקטוף אותם בעת הצורך. אם לא רוצים ללכלך את הנעליים בבוץ בכל פעם שרוצים להכין תה או סלט  אפשר להכין ערוגות עגולות או מרובעות או צרות וארוכות ולרצף מסביבן או ביניהן.

הכנת מערכת השקיה -  ההמלצה היא להשתמש בעיקר בטפטפות מאחר וזה חסכוני (כמות מדודה ואיטית של מים מספיקה לחלחל ומתאדה פחות) בכל רשתות עשה זאת בעצמך (ACE, הום סנטר וכו') ובאחרות יש ציוד לגינה, שם גם אפשר להתייעץ. כמו כן ניתן לקבל ייעוץ מהמשתלה ממנה קונים את השתילים.

אחרי שהכנו את הגינה יש להמתין שבועיים עד חודש לתת לאדמה להתאוורר, יש להשקות את הקרקע ולראות שלא צומחת עשביה ואם כן לעשב את מה שנובט.

בחירת הצמחים
מומלץ לבחור צמחים וירק פרקטיים ועמידים שהמשפחה רגילה להשתמש בהם,  צמחים אקזוטיים ומיוחדים שלא משמשים אותנו יתפסו את מקומם של צמחי תבלין וירקות שאנחנו אוהבים וחבל.
חשוב לברר אילו צמחים מתאימים לעונה ירקות אחדים ניתן לזרוע ישירות בגינה ולקבל תוצאות יפות ,עלות הזרעים נמוכה,יחסית לשתילים מוכנים – אפשר להתייעץ עם המשתלות מהן אתם קונים את השתילים.
אם מעוניינים בגידול ירקות לצריכה ביתית חשוב לשתולבמרווחים של שבוע- שבועיים כך שתהיה לנו אספקת ירקות שוטפת לאורך זמן (אנחנו לא מעוניינים ב 10 ק"ג של מלפפונים, 5 ק"ג עגבניות, ו5 ק"ג גזר שיבשילו כולם באותו זמן.
כדאי להתחיל בקטן, כמה שתילים מכל ירק, לראות איך  הם גדלים ומתפתחים עד להבשלתם, כמות היבול, אילו צמחים קל לגדל ומה יותר מסובך ולאט לאט ללמוד ולהתאים את הגינה לצרכים המשפחתיים.
חשוב כמובן להקפיד ולקנות את השתילים ו / או הזרעים ממשתלות שיש עליהן פיקוח של אגריאור, סקאל או IQC, זה מבטיח לנו שהזרעים והשתילים לא עברו הנדסה גנטית ושהם נקיים מהורמונים, וחומרי דישון כימיים שלא מאושרים לגידול אורגני.

יש צמחים שניתן ל"גזור" מהם חלקים והם ממשיכים לגדול ולהתמלא ומספקים באופן סדיר את הצרכים (כמו חסה), יש כאלה שצריך לגזום בצורה מיוחדת ויש שצריך להדלות וכו'
יותר פרטים על כל ירק, הערכים התזונתיים שלו, אופי הצמיחה שלו, עונה בשנה וכו' בשאיפה נספק בעתיד.

 
< קודם   הבא >
 
הרשמה לניוזלטר
שם
דואר אלקטרוני *
טקסט אימייל
ביכולתך להפסיק לקבל מידע בכל רגע, בלחיצה אחת על כפתור. פרטיך שמורים איתנו ולא נעביר אותם לגורם חיצוני
 
 
 
Top! Top!
חיים אורגניים הוא פורטל המכיל את כל המידע הקשור לאורח חיים אורגני. באתר מידע על מזון אורגני, בישול אורגני, אוכל אורגני, תיירות אורגנית, קהילות אורגניות, פורומים, קואופרטיבים אורגנים, אורח חיים בריא, רפואה טבעית, חקלאות אורגנית, מתכונים אורגניים