לקראת החורף המתקרב, נדבר קצת על שפעת החזירים, על קבוצות הסיכון, איך נדבקים, דרכים לחיזוק מערכת החיסון ולמניעת השפעת וקצת על צמחי מרפא שעשויים לסייע לנו למנוע את השפעת או להילחם בה כשכבר נדבקים.
סימפטומים של שפעת חזירים
דומים מאד לסימפטומים של השפעת העונתית הרגילה: חום, שיעול, כאב גרון, כאבים בגוף, כאב ראש, צמרמורת, שלשולים והקאות.הדרך היחידה לדעת אם מדובר בשפעת החזירים, היא לעשות בדיקה שמזהה את הוירוס. קופות החולים לא טורחות לבדוק, מאחר שכרגע, המדיניות היא להתייחס לזה כאל שפעת, אלא אם כן מדובר בחולה מקבוצת סיכון או חולה שמגיע עם סימפטומים המעידים על סיבוכים של שפעת.
מי בקבוצת הסיכון
חולים במחלות כרוניות של דרכי הנשימה
חולי אסתמה
ילדים שאצלם ידוע על אסתמה המוחמרת ע"י מחלות נשימה נגיפיות
חולי לב במחלות לב משמעותיות כרוניות (לא כולל יתר לחץ דם)
חולים שמערכת החיסון שלהם פגיעה, כמו חולי סרטן, איידס, נשאי HIV, אנשים המצויים לאחר השתלה, חולים המקבלים טיפול המדכא את מערכת החיסון, חולים המקבלים טיפול בסטרואידים
חולי סוכרת ומחלות מטבוליות כרוניות
חולי אפילפסיה
נשים בשליש השני והשלישי להריון
הסובלים מהשמנה קיצונית (BMI מעל 45)
ילדים (עד גיל 19) המקבלים טיפול ממושך באספירין
איך נדבקים?
כשחולה מתעטש או משתעל ליד אנשים בריאים, הוירוס מתפזר באוויר וחודר לדרכי הנשימה. כשבאים במגע עם חפץ או איבר שוירוס השפעת נמצא עליו, ואח"כ נוגעים עם היד ה"נגועה" בפה, באף או בעיניים.
מניעת הדבקות
המפתח למניעת ההדבקות הוא שמירה על הגיינה, מאד חשוב להימנע ממגע במשטחים שעלולים להיות "נגועים", לשטוף ידיים עם סבון ומים לעיתים קרובות, להימנע ממגע ישיר עם אנשים חולים. להימנע משהייה עם אנשים חולים בחדר סגור (זה מתכון כמעט ודאי להידבקות), בעיקר בבתי חולים או קופות חולים. אם אתם לא חייבים ללכת לקופת החולים אל תלכו, ואם ההסדר שלכם עם קופת החולים מאפשר את זה, עדיף להזמין רופא הביתה.
חשוב להקפיד על אוורור בבית, בחדר השינה ובמקומות העבודה, תפתחו קצת חלון ותאפשרו לאוויר נקי להיכנס. הקור לא גורם למחלות, מערכת אוויר סגורה שבה רמת החמצן נמוכה ווירוסים עוברים ביתר קלות, תגביר את הסיכון להדבקות במחלות. חשוב מאד לא ללכת לעבודה אם חולים, אין טעם להדביק את כולם ולהשבית את המחלקה, בשביל עוד כמה שעות עבודה. כשחולים צריך לנוח, המנוחה מאפשרת לגוף להפנות את האנרגיה לטובת מערכת החיסון.
חיזוק מערכת החיסון
יש מספר פעולות שניתן לנקוט על מנת לשפר את תפקוד ויעילות מערכת החיסון, החשוב ביותר הוא שמירה על אורח חיים מסודר, תזונה, פעילות גופנית, התמודדות עם מתח ועוד – לפרטים בכתבה איך מתמודדים עם מחלות החורף. פרט לכך יש אמצעים נוספים שניתן להשתמש בהם כמו, צמחי מרפא שמחזקים את מערכת החיסון, שמשמשים למניעה וניתן לקחת אותם לאורך זמן. מספר צמחי המרפא שמשפיעים על מערכת החיסון הוא גדול, אבל חשוב לבחור צמחים מתאימים.
יש צמחי מרפא נפוצים מאד כמו אכיניצאה, צמח אנטי וירלי חזק וטוב שמסייע לגוף על ידי המרצת מערכת החיסון. אבל, אסור לצרוך את הצמח הזה לאורך זמן מאחר והוא מתיש את מערכת החיסון ובטווח הארוך מחליש אותה. לעומת זאת צמח כמו אסטרגלוס, הוא צמח שמחזק את מערכת החיסון, ניתן לצרוך אותו לאורך זמן ולכן הוא מתאים ללקיחה ממושכת למטרות מניעה. רבים מסתפקים בהמלצת הרוקח או יועצים בחנויות הטבע ורוכשים צמחים שלא מתאימים להם. במקרה הטוב הם לא עוזרים אבל לעיתים הם גורמים נזק. לכן ההמלצה היא לפנות לאנשי מקצוע על מנת לקבל ייעוץ מתאים (נטורופתים והרבליסטים מוסמכים העורכים תשאול מקיף לפני שהם רושמים צמחים).
ההפתעות של החורף הקרב
בגלל שצופים לנו חורף סוער במיוחד השנה, עם השפעת העונתית והשפעת הרגילה, אני מעודדת את מטופלים שלי בעלי הרגישות בדרכי הנשימה, לא לחכות לחורף. להתחיל עם פורמולת צמחי מרפא למניעה ולהחזיק בבית פורמולה שמתאימה לטיפול בשפעת, זאת על מנת שיוכלו להתחיל טיפול מיד עם הופעת הסימפטומים הראשונים. ההמלצה להחזיק פורמולה אקוטית בבית מתאימה גם לאלה שלא סובלים מבעיות מיוחדות ולא משתייכים לקבוצות הסיכון.
בצורה כזו אפשר יהיה למנוע את הטלפונים הבהולים לקביעת תור דחוף דחוף דחוף! ואת הריצות באישון לילה לחנויות טבע או לבית מרקחת תורן, כדי לקנות מוצרים טבעיים שלא תמיד מתאימים. לעמוד בתור עם עוד עשרה אנשים לפחות, שחולים במשהו אחר ולהחליף איתם פתוגנים. ככל שהטיפול מתחיל מוקדם יותר, היכולת של הגוף להתמודד משתפרת, לעיתים אפשר ממש למנוע את התפתחות המחלה, ברוב המקרים הצמחים מסייעים להפחית את עצמת הסימפטומים ומקצרים את משך המחלה.
שיהיה חורף קל ובריא,
הילה אפללו – נטרופתית מוסמכת, מטפלת, מרצה במכללות לרפואה משלימה, ונותנת ייעוץ ליווי והדרכה לארגונים, בבניית תוכניות ארוכות טווח לשיפור בריאות העובד.
|