organiclife.co.il
  דף הבית arrow בלוגים arrow נאוה בונה בירוק arrow תו תקן ירוק - 5281 - לבניה ירוקה
Wednesday, 10 August 2022
 
 
תו תקן ירוק - 5281 - לבניה ירוקה הדפס דואל
מאת נאוה בז'ה   
Imageעד לפני 3 שנים היו זכה המושג "בניה ירוקה" למגוון פרשנויות והגדרות,  עד שמכון התקנים אישר "תו תקן ירוק" המגדיר מספר קריטריונים על פיהם נמדדת הירוקות של המבנה.  איך באמת יודעים מהי בניה ירוקה?  מהם הקריטריונים? איך מגדירים מבנה משופץ או חדש כמצטיין? ואיך מחשבים את הנקודות לפיהן מקבל המבנה את הציון שלו?

 

לו היינו מבקשים  מעשרה אנשים להגדיר מהי בניה ירוקה, סביר להניח שלא היינו מקבלים תשובה זהה - גם אם כולם מבינים בבניה ירוקה. ייתכן שאחד היה מגדיר זאת כשימוש בחומרים טבעיים לבניה ומחזור מים אפורים בבית, עבור אחר יהיה זה חסכון באנרגיה על ידי בידוד טוב של הבית.

אדם שלישי היה אולי מגדיר דווקא בניה עירונית כירוקה ביותר, ובניה כפרית כממש לא ירוקה (זאת מאחר ומגורים בכפר דורשים משאבים רבים על מנת לספק את קיומם של מספר מצומצם של אנשים). רביעי היה מדגיש דווקא את חשיבות השימוש בפאנלים סולאריים, עבור חמישי הייתה מערכת של בית חכם וחלונות מבודדים במיוחד עונה על ההגדרה, וכן הלאה.

אז איך באמת יודעים מהי בניה ירוקה ועל איזה קריטריונים היא עונה? במשך שנים הייתה שאלה זו פתוחה לפירושים אישיים כאלה ואחרים, עד שלפני 3 שנים (בנובמבר 2005)  עקב יוזמה ברוכה של כמה מהפעילים בתחום, אישר מכון התקנים הישראלי  "תו תקן ירוק" שמספרו 5281.

תו התקן הירוק מגדיר מערכת קריטריונים על פיהם נמדדת מידת ה"ירוקות" של בנין חדש או משופץ והוא מתייחס בשלב זה למבני מגורים ומשרדים.  זהו תקן רשות בלבד (תקן וולונטרי) וזה אומר שאין חובה לבנות בנינים ירוקים בישראל, אי אפשר לכפות את התקן על כלל האוכלוסייה וגם אין כוונה לעשות זאת. מצד שני חשוב לדעת שכול בונה ומתכנן המבין את חשיבות העניין והמתלבט איך להפוך  את הבניין שלו לירוק יותר יכול לעיין בתקן לשם הכוונה.

התקן הירוק נחלק ל 4 חלקים:
החלק הראשון בודק את התפקוד האקלימי של המבנה והאם המבנה מתוכנן באופן המאפשר לו להיות חסכוני באנרגיה. חלק זה מתייחס בין השאר למידת בידוד המבנה, יצירת תנאי טמפרטורה המתאימים לנוחות התרמית של המשתמש, תאורה טבעית מספקת במבנה ועוד. זהו החלק העיקרי והגדול ביותר של התקן.

החלק השני  מדבר על השימוש בקרקע ועל הפחתת זיהום הקרקע.

החלק השלישי עוסק בחסכון במים, שימוש במערכות להשבת מים אפורים (כמובן כפוף לאישור משרד הבריאות) ועוד.

החלק הרביעי  מתייחס לאלמנטים סביבתיים נוספים כמו אוורור, איכות האוויר,  רעש, קרינה,  חומרי הבניה ועוד. בחלק זה מתייחסים גם לתכנון המאפשר שימוש באופניים ואף כולל מחשבה על מקלחות במבנה משרדים לטובת הרוכבים המזיעים...


בניינים עם נקודות ירוקות
כדי לקבל תו "בנין ירוק" צריך לאסוף מספיק נקודות ואת זה עושים על ידי עמידה בלפחות מינימום הקריטריונים המבוקשים בתקן. בנין שיאסוף בין 55 ל 74 נקודות יקבל תו "בנין ירוק", שיאסוף מעל ל- 75 נקודות (ועד ל 100 נקודות) יקבל תו "בנין ירוק מצטיין".

כדי לזכות בתואר הנכסף ניתן להיעזר באחד מבוגרי קורס" מלווי בניה ירוקה" של מכון התקנים המבינים היטב את התקן (למעוניינים להפוך ל"מלווי בניה ירוקה"  הקורס הבא מתחיל ב 9.3.09  פרטים בקישור הבא:   http://www.sii.org.il/257-he/SII.aspx?course_group_code=MS4).

עד כאן טוב ויפה, אבל בואו נראה איך וכיצד יכול התקן לעזור למעוניינים לבנות בית באופן ירוק יותר. בעיני התקן הוא קודם כול הצהרה; העובדה שיש תקן לבניה ירוקה אומר שלא מדובר כאן בטרנד חולף המעניין מספר משוגעים בלבד, ואם מכון התקנים הישראלי מצא לנכון לאמץ תקן כזה (ולהצטרף למדינות רבות בעולם שעשו כך) הדבר נותן בעיני לגיטימציה לכול אחד מאיתנו לבוא ולהגיד בגאווה:  "אני בונה ירוק"!

 מה זה ירוק?
ישאלו:  מה זה "ירוק" - נשלח את השואל לעיין בתקן. יגידו: "אבל אחי, אתה מדבר על בניה בלבני אדמה (או באלות קש וכו') - איך זה מתקשר לתקן בדיוק"? נשלח את השואל ישירות לפרק המדבר על זיהום אויר (שהוא גם תוצר לוואי של תהליך ייצור חומרי בניה מסוימים),  או שנשלח אותו לעיין בפרק המדבר על בידוד של מבני מגורים (סעיף זה רלוונטי בעיקר לבונים בבאלות קש, או לבונים קירות עבים בלבני אדמה). ולסיום אפשר גם להפנות את השואל לעיין בפרק המדבר על השבת מים אפורים. בקיצור - אנחנו "נורמטיבים"-  יש תקן!

מעבר לכך, התקן נותן הגדרה אחת ברורה ומוחלטת למושג "מבנה ירוק"  ובנוסף מאפשרת לכול בונה לשאול את עצמו איזה מחלקי התקן הוא מעוניין ליישם בביתו ובאיזה אופן. לפני שאתם  מסתערים על יעד השגת תו תקן בניין ירוק לבית שלכם אני רוצה להבהיר שמדובר בעניין לא זול, וברוב המקרים בעל בית פרטי בעל אמצעים ממוצעים ימצא שעלות השגת התקן הינה מעבר לתקציבו.  ולראיה, למיטב ידיעתי בשלב זה הוגשו לקבלת תקן ירוק בעיקר מבני משרדים גדולים כמו בנק לאומי בתל-אביב, משרדי אינטל בחיפה ועוד יוזמות ברוכות בסדר גודל שכזה.

בקישור הבא ניתן לראות סרטון הסברה על מבנה אינטל : סביר להניח שהסרטון נועד למטרות יחסי ציבור, אבל ניתן גם ללמוד ממנו על הלך הרוח של התקן לבניה ירוקה.http://www.intel.com/il/intel/idc9/heb.htm

מחשבה ירוקה
חשוב להדגיש שאפשר גם לבנות תוך מחשבה ירוקה והתייחסות  לסעיפי התקן, אבל בלי לקבל תעודה רשמית המעידה על היותו בנין ירוק. אני בכלל חושבת שעלינו ללמוד מהאומנים האימפרסיוניסטים בני המאה ה-19 בצרפת שיצרו לעצמם "סלון" אלטרנטיבי לתערוכות אומנות (נקרא "סלון הדחויים" - וכמובן שאני לא רומזת למקבילה דומה במקרה שלנו...).

אולי בכלל צריך להעניק תו תקן ירוק אלטרנטיבי לבוני בתים פרטיים  (כמובן שיוענק באופן אלקטרוני או על גבי נייר ממוחזר בלבד...).   מה דעתכם על הרעיון? אשמח לתגובות והצעות בדוא"ל.  כתובת דואל זו מוגנת מדואר זבל, אתה צריך לאפשר Javascript בכדי לצפות בה     וכמובן שאפשר לפנות אלי גם בשאלות לגבי התקן.

ולסיום, הנה קישור להורדת התקן: http://www.sviva.gov.il/Enviroment/Static/Binaries/ModulKvatzim/5281_1.pdf

*לשם  גילוי נאות, הכותבת הרצתה בקורס מלווי בניה ירוקה במכון התקנים הישראלי.

נאוה בז'ה - קווים ברוח
תכנון אדריכלי אקו-אקלימי, יעוץ אקלימי (כולל מודל ממוחשב), הנחייה לבוחרים בתכנון עצמי
אימייל כתובת דואל זו מוגנת מדואר זבל, אתה צריך לאפשר Javascript בכדי לצפות בה כתובת דואל זו מוגנת מדואר זבל, אתה צריך לאפשר Javascript בכדי לצפות בה

 

 
< קודם   הבא >
 
הרשמה לניוזלטר
שם
דואר אלקטרוני *
טקסט אימייל
ביכולתך להפסיק לקבל מידע בכל רגע, בלחיצה אחת על כפתור. פרטיך שמורים איתנו ולא נעביר אותם לגורם חיצוני
 
 
 
Top! Top!
חיים אורגניים הוא פורטל המכיל את כל המידע הקשור לאורח חיים אורגני. באתר מידע על מזון אורגני, בישול אורגני, אוכל אורגני, תיירות אורגנית, קהילות אורגניות, פורומים, קואופרטיבים אורגנים, אורח חיים בריא, רפואה טבעית, חקלאות אורגנית, מתכונים אורגניים