המידע לגבי תזונה נכונה, בניה ירוקה, גידול עצמאי של פירות וירקות, מחזור מים אפורים ועוד, נגיש היום יותר מתמיד. אבל זה לא עוצר שם...עכשיו כל אחד יכול ללמוד לבנות ספסלים וטאבון מאדמה, לגדל גינת ירק ובוסתן פורה במינימום השקעה, לבנות מאבן, קש ובוץ ממש במו ידיו, לפניכם רשמים מסדנת בוסתנאות מודרנית ומסורתית שהתקימה בסוכות בהרי ירושלים.
בחול המועד סוכות התקיימו סדרת סדנאות שעסקו בבניה מחומרים טבעיים, בטיפול מסורתי בבוסתני פרי, עם או בלי השקיה, בבניה באבן, בגינון אורגני, בייצור קומפוסט בייתי, טיהור מים אפורים ועוד. לפניכם רשמים מהיום הראשון.
בחרתי להשתתף בסדנה שעוסקת בבניה באדמה, בעיקר בגלל שרציתי לבנות בחצר ביתי: ספסלים מבוץ וטאבון לאפייה. את טל בשן אני מכירה מזמן ויודעת שהיא בונה ומלמדת איך לבנות מאדמה כבר הרבה שנים, אבל אף פעם לא הצטרפתי לאחת מהסדנאות. זו הייתה הזדמנות נפלאה והחלטתי לנצל אותה.
טל בשן
טל בשן עסקה במשך שנים בנגרות לפני שהבניה בחומרים טבעיים סיקרנה והלהיבה אותה והיא החליטה ללמוד את הנושא מהמומחים. היא יצאה למסעות בניה באדמה, בהודו ובמרוקו, בנגב ובגליל ולמדה מהתרבויות שמשתמשות בטכניקות המסורתיות ובונים את הבתים או דברים אחרים מאדמה גם היום.
היא למדה על בניה של בתים, תנורים לבישול, אפיה ואפילו ארונות, כלי אחסון ועוד, כולם עשויים מאדמה, צמחים יבשים וגללים של בעלי חיים. בעלה גידי, הוא שומר היערות בסטף, מטעם הקרן הקיימת, ושם בסטף, ליד ביתם הצנוע, בנתה טל, שני מבנים מבוץ שמבנייתם כך היא מעידה, היא למדה יותר מהכל.
שיחת פתיחה
שיחת הפתיחה הקצרה תקיימה במרפסת הבית של טל, אל מול נוף עוצר נשימה בחסות אחד הגשמים הראשונים של הסתיו. כל אחד הציג את עצמו טל הסבירה קצת וירדנו למטה במורד השביל והתיישבנו כולנו בתוך בית הבוץ הראשון שבנתה טל לפני כמה שנים. הגשם טיפטף בחוץ ובפנים היה חמים ונעים.
טל הסבירה על עקרונות הבנייה מבוץ ועל הנסיון שלה. היא הסבירה על התכנון, על החומרים בהם השתמשה, על ארון שבנתה מאדמה, על מקומות הישיבה, על התנור והארובה, המדפים שנבנו ועוד. ואת הכל אפשר היה לראות בתוך הבית הקטן שבתוכו ישבנו, צדקו אלה שאמרו: "אין כמראה עיניים".
הפשלנו שרוולים
אחרי שקיבלנו הסברים, ראינו תמונות ושאלנו לא מעט שאלות, יצאנו החוצה, הפשלנו שרוולים והתחלנו לדחוף את הידיים שלנו בבוץ. טל התמקדה פעם בייצור כלים מאדמה, קערות קטנות וגדולות בטכניקות שונות, "מנגל" מסורתי שהוא בעצם כלי לחימום של אוכל, ועוד. חומרי הגלם היו שונים, כדי שנוכל להתנסות בטכניקות שונות. השתמשנו בשאריות של נייר עיתון, בקש גרוס עבה, בסיבים שמקורם מריסוק גללים של בעלי חיים שהתייבשו (לא לדאוג - הגללים המפוררים נראו, הרגישו והריחו כמו אדמה). לאורך כל הסדנה ליוו אותנו טל, דפנה וגלעד, ענו על שאלות וסיפקו את הסקרנות שלנו, שמחים לחלוק את הנסיון ולהפיץ את הידע.
ידעתי הרבה על בניה באדמה לפני כן, קראתי הרבה בתחום, ידעתי על הצורך באדמה חרסיתית ש"מדביקה" את החומר. ידעתי על הסיבים שבקש, או בגללי בעלי החיים שמחזקים את החומר ושומרים על יציבותו, אבל השאלה הגדולה שהטרידה אותי הייתה, איך אני יודעת כמה חרסית יש באדמה בחצר ביתי? מה הנוסחה המתאימה לתערובת? מה היחס הנכון של האדמה, החרסית והסיבים?
התשובה של טל הייתה: "פשוט לעשות". המטרה העקרית של הסדנה הייתה לתת עקרונות, ויותר מהכל את האפשרות להרגיש בידים איך צריכה להיות התערובת, כמה דביקה, כמה קשה, כמה סיבים יש בה וכו'. עכשיו, אחרי שאנחנו יודעים איך זה מרגיש ואיך זה נראה, אנחנו יכולים ללכת הביתה, לעשות ניסויים עם האדמה שיש בקרבתנו, להרטיב להוסיף סיבים להכין קובבות וליבש בשמש. ואח"כ לבדוק את החוזק של החומר שיצרנו, כך, עד שנגיע לנוסחה הרצויה.
כך בנינו כלים יפים מבוץ וקש / בוץ ועיסת נייר / בוץ וגללים של בעלי חיים, טאבון בוץ לאפיה ובעיקר היינו שותפים פעילים לכל שלב בתהליך, מסינון האדמה ועד לבנייה עצמה. האווירה הייתה נהדרת, המשתתפים היו מאד נחמדים, הנוף היה פשוט עוצר נשימה, מזג האוויר גם הוא האיר לנו פנים והיה כיף להתחיל כך את ימי חול המועד של סוכות.
ההרצאה של מיכל ויטל
אחרי ששטפנו ידיים ואכלנו ארוחת צהריים נהדרת, צמחונית ובריאה, התכנסנו שוב במבנה הבוץ כדי לשמוע את ההרצאה של מיכל. כבל חשמל ארוך נמתח מהבית אל תוך מבנה האדמה והתחבר למחשב הנייד של טל. ראינו מצגת על מחשב נייד בתוך בית מסורתי מבוץ כמה סימבולי זה היה.
מיכל ויטל היא אדריכלית המתמחה בבניה ירוקה ואלטרנטיבית, הפועלת בשיתוף פעולה פורה וממושך עם טל כבר מספר שנים. ממנה שמענו על בניה אלטרנטיבית בארץ ובעולם, ספינות אדמה, בניה בלבני אדמה, בקש, באדמה נגוחה, בניה באדמה בשיטות שונות: קוב, אדובה,...וכו'
ההרצאה לוותה בתמונות המדגימות תהליכי בניה וכן את התוצרים הסופיים, אפשר היה לראות בתים פרטיים, חד או דו קומתיים וגם מבני ציבור הבנויים בשיטות אלו. אם היינו יכולים, אני חושבת שרוב המשתתפים בסדנה היו רצים מייד הביתה לתכנן את בית הבוץ שלהם, עם הטאבון בחצר, ספסלי הבוץ וכל השאר.
אחרי הסדנה הבנתי שמציאת הנוסחה המתאימה לאדמה המצוייה בחצר ביתי, והתנסות, יאפשרו לי לבנות בהמשך כל דבר שרק ארצה, בית קטן בחצר, ספסלים, תנור, רהיטים וכל השאר.
בהמשך, במהלך חול המועד התקיימו סדנאות רבות נוספות בנושאים:
* הכרות עם מתקני הבוסתן ההררי- שומרה,גת,שביל עתיק, מדרגות ועוד.
* עבודה מעשית בשיפוץ שומרה, פתיחת שביל ובניית טרסה.
* סיור לשביל השומרות בדגש בנייה מקומית.
* הכרות עם מאפייני הבוסתן ההררי המסורתי ,טפול עונתי בעצי הפרי,השקיה, דישון, גיזום השקיית שלחין ובעל. עבודה מעשית: השקיית שלחין וגיזום זיתים.
* לימוד תיאורטי ומעשי: הכנת קומפוסט, ניצול מים אפורים, בניית אגן ירוק.
* סיור לפרויקט ה"בוסתנוף" - חלקות משפחתיות בסטף. מפגש מעשי עם חקלאי/ת מהבוסתנוף ועבודה עונתית בחלקה ועוד.
ליצירת קשר עם טל בשן ולקבלת פרטים על סדנאות נוספות - לחצו כאן.
|