יש אנשים שעבורם בית אקולוגי הוא בית הבנוי מ"חומרים טבעיים" ולא רעילים (לבנים מאדמה, חבילות קש וכד'), עבור אחרים דווקא התקנה של פאנלים סולאריים תענה על ההגדרה, או התקנת הכנה למערכת מים אפורים ושירותי קומפוסט, ולעומתם ניתן למצוא את אלה שיאמרו שבית אקולוגי הוא זה הבנוי מעץ בבניה קלה, מאחר ועץ הוא חומר טבעי ומשך בנייתו מהיר יחסית. אז מהי בעצם אדריכלות אקולוגית? אני אנסה להסביר.
האם יש סוג אחד של בית אשר לו ורק לו ניתן לקרוא אקולוגי? מובן שלא! בית יהיה אקולוגי או בלתי אקולוגי בהתאם לסביבה ולמיקום בו הוא נבנה, החומרים והאלמנטים שהוא מכיל, האנרגיה הנצרכת לשם בנייתו ותחזוקתו ועוד.
נתחיל בהגדרה: ע"פ איגוד האדריכלים האוסטרלי אדריכלות בת-קיימא (אקולוגית) הינה "אדריכלות השואפת להפחית את הנזק האקולוגי שגורמים בניינים לסביבתם על ידי הקטנת השימוש באנרגיות ומשאבים שונים, והימנעות מגרימת נזק לחי ולצומח בשטח הבנייה".
במילים אחרות: כאשר אתה בונה, נסה להפחית את הנזק האקולוגי שיגרום הבית שלך לסביבה , ולעשות זאת במספר דרכים וכיוונים הכוללים את בחירת החומרים, אופן התכנון, התייחסות לשטח, חסכון במים וחשמל ועוד.
להפחית תשאלו - למה לא למנוע לגמרי את הנזק? התשובה היא שאי אפשר לצערנו למנוע את הנזק, כי בניה פירושה שינוי אקולוגית השטח משמעה גרימת נזק לקיים. אנחנו יכולים להשתדל להפחית, אך לא יכולים למנוע לחלוטין.
איך עושים את זה? בתור התחלה ועל קצה המזלג בודקים את תנאי המגרש, השטח והסביבה ומתייחסים אליהם בתכנון. האם ישנם חומרים המיוצרים או קיימים במקום בהם ניתן להשתמש? (על מנת לא לשנע מרחוק חומרי בניה לאתר).
מנסים לחסוך באנרגיה, הן באופן בו אתה מתכנן ובונה את הבית והן באופן בו אתה מתכוון לתפעל אותו בעתיד. נסה לחסוך במים ובחשמל - כדאי לבדוק אפשרות הכנה למערכת מים אפורים, שירותי קומפוסט, או התקנה של פאנלים פוטוולטאים.
לתוך האדריכלות האקולוגית נכנס "תת-זרם" מיוחד והוא התכנון האקלימי ומטרתו הקטנת צריכת האנרגיה של המבנה הבנוי. הדבר נעשה על ידי בידוד הבית בהתאם לאזור בו נבנה, באופן העומד בתקן (כן, יש תקן לבידוד בו ניתן להיעזר כאשר מתכננים ועליו אדבר בפעם אחרת), העמדת הבית ותכנון פתחים, הצללה ואלמנטים אחרים במבנה בהתאם לתנאי השטח (רוח, שמש, מדרון, צמחייה, מבנים שכנים וכד'). בית המתוכנן כראוי כמעט ואין צורך לחמם או לקרר באמצעים מכאניים (תנור, מזגן וכו') - אבל זה יקרה רק בעזרת תכנון נכון ומודע.
האם תכנון אקולוגי הוא בהכרח אקלימי לא בהכרח! כבר נתקלתי בבתים שתוכננו מחומרים טבעיים והיו יפים ונהדרים מבחינה אסתטית, אבל לא תפקדו טוב מבחינה אקלימית - למשל הקיר לא היה עבה או מבודד מספיק, או שלא הייתה להם מסה תרמית מספקת (על זה בפעם אחרת), או שהפתחים לא תוכננו בהתייחס לכיוון הרוח והשמש ולא ניתנה התייחסות לתנאי השטח. בקיצור - בניה בחומרים טבעיים איננה ערובה לכך שיתקבל בית חסכוני באנרגיה.
אז האם תכנון אקלימי הוא בהכרח אקולוגי? גם כאן התשובה היא לא בהכרח. יש המייחסים חשיבות עליונה וחשובה למידת בידוד הבית שלהם, ומתכננים אותו כך שיהיה חסכוני באנרגיה אך מייבאים אלמנטים יקרים מחו"ל, או חומרים מבודדים שייצורם עשוי לצרוך אנרגיה רבה או לזהם את הסביבה.
אז מה כן? לדעתי בית אקולוגי מתחיל ממחשבה מעמיקה על מה קיים בשטח, מה צריכים הדיירים באמת, ועד כמה רחוק הם מוכנים ללכת עם ה"ירוק". והעיקר להבין שהגבולות והאפשרויות הן לגמרי אישיות ואין כאן תשובה אחת מוחלטת.
ובל נשכח- אחרי שנבדקה האקולוגיה של הסביבה, אל נא ישכחו הדיירים את עצמם - כי הרי נאמר לא פעם שבית חסכוני באנרגיה משמעותו השקעת אנרגיה רבה יותר של הדיירים בתפעולו...
משפחה (או אדם) שרוצה בית אקולוגי כדאי שתשאל את עצמה האם מתאים לה לתפעל מערכות פאנלים סולאריים, לבדוק קלקולי מנוע במערכת המים האפורים, לפתוח ולסגור חלונות בבית לפי מהלך השמש והרוח, או לרוקן את מיכל הצואה מתחת לשירותי הקומפוסט פעמיים בשנה?
בית אקולוגי פירושו דרך חיים, ומאוד חשוב לבדוק איזו "חבילה" אנחנו רוצים לקחת איתנו לדרך, על מנת שבאמת יהיה נעים ונוח - הרי בסופו של דבר גם אנחנו חלק מהאקולוגיה...
נאוה בז'ה - קווים ברוח
תכנון אדריכלי אקו-אקלימי, יעוץ אקלימי (כולל מודל ממוחשב), הנחייה לבוחרים בתכנון עצמי
אימייל:
כתובת דואל זו מוגנת מדואר זבל, אתה צריך לאפשר Javascript בכדי לצפות בה
|