שקית הניילון שהשתמשת בה 5 דקות, תחיה הרבה אחרי הילדים והנכדים שלך. רק בישראל מיוצרות מדי שנה כ-5 מיליארד שקיות, לשקיות הניילון לוקח בין עשרות למאות שנים להתפרק!! מה אנחנו יכולים לעשות כדי לצמצם את הנזק? בדקנו את האלטרנטיבות הקיימות היום בארץ והרי הן לפניכם
שקיות הניילון עשויות מחומרים פטרוכימיים כמו נפט גולמי, גז טבעי ואחרים. בהמשך הופכים החומרים בתהליך כימי לפולימרים / שרף פולימרי. הפוליאתילן מעובד בטמפרטורות גבוהות, והשרף המותך נדחס עד לקבלת צורה הרצויה ואז הוא עובר תהליך קירור, מתקשה ומתקבל חומר גלם קל לעיבוד ממנו מיצרים שקיות, במהירות, בקלות ובזול.
מספר השקיות המיוצרות בעולם מדי שנה מגיע לטריליונים, הזמן שלוקח לשקית כזו להתפרק נע בין עשרות למאות שנים!!! רבות מהשקיות "מעופפות להן" וגורמות לא פעם למותן של חיות בים וביבשה. השימוש היומיומי בשקיות הניילון, הפך אותן למשהו שקשה לנו לדמיין את החיים בלעדיו. כל אחד מאיתנו הופך, כחלק מתרבות הצריכה המערבית, לשותף פעיל בזיהום כדור הארץ שלנו במוצרי ניילון ופלסטיק שאינם מתכלים.
אז מה עושים?
היום מדינות רבות בעולם עושות מאמץ אמיתי לספק תחליפים ולהפחית למינימום את ייצור וצריכת שקיות הניילון הבלתי מתכלות. מדינות כמו דרום אפריקה, אוסטרליה, קנדה, הודו, ניו-זילנד, פיליפינים, טייוואן ובריטניה, התחילו לפעול או לפחות הצהירו כי בכוונתם להילחם בתופעה המזהמת.
לצערנו בישראל, שמייצרת כ-5 מליארד שקיות בשנה, החקיקה מתנהלת בעצלתיים ולכן, כמו בתחומים אחרים, גם פה השינוי יתחיל לאט לאט בקרב אותם אנשים עם מודעות, יוזמה ורצון לעשות את זה אחרת. ניסינו לברר מהן האלטרנטיבות העומדות לרשותנו פה בארץ ואיך אנחנו כצרכנים פרטיים יכולים להפחית את צריכת השקיות.
שקיות בד רב פעמיות
"שתיים" חנות הבגדים (יד שניה) בשנקין מוכרות כבר כמה שנים, שקיות בד המיוצרות מסדינים ישנים במפעל שיקום לאנשים עם מוגבלויות, ונמכרות במחיר שלושה שקלים למי שרוכש בגדים בחנות ו-10 שקלים לקנייה בנפרד.
לאחרונה גם כמה חנויות ורשתות שיווק כמו השופר-סל, עדן טבע מרקט ועוד מציעות שקיות בד רב פעמיות במחיר נמוך (2-3 שקלים), הנושאות עליהן את הלוגו של המותג המוכר אותן. אם נקפיד להביא אותן איתנו בכל פעם שנצא לקניות, נוכל לחסוך שימוש במספר לא מבוטל של שקיות ניילון.
קיימת אפשרות לרכוש תיקים ללא לוגו או פרסומות מחברות כמו DU-ART שמוכרות מוצרי נייר ממוחזר, אריזות ותיקים מחומרים ידידותיים, את הסל הירוק של אביב פרוייקטים או את השקית הירוקה.
השקית הטובה
השקית הטובה הינה תיק/מנשא קניות יוקרתי מבד , פטנט פרי פיתוח ייחודי, המותקנת במהלך הקנייה בתוך עגלת הקניות ובסוף הקנייה פשוט נשלפת החוצה. השקית מגיעה במגוון צבעים ודגמים, לחלק מהשקיות יש תא העשוי מחומר מבודד, המיועד למוצרים הדורשים קירור ותא לבקבוקי שתיה. הפטנט נראה פשוט, מעוצב ואכן עשוי לחסוך לנו הרבה שקיות ניילון, אבל צריך לראות איך מתגברים על העובדה ששק הקניות הזה עלול להיות מאד כבד בסוף ועלול להיתעורר קושי לשאת אותו מהעגלה לאוטו ומהאוטו הביתה. לפרטים נוספים לחצו כאן.
שקיות אשפה ממוחזרות
דרך נוספת ל"חסכון" בשקיות ניילון הוא ניצול חוזר של השקיות שכבר יוצרו, בחברת "דארט פלסט" המשווקת שקיות אשפה ממוחזרות מסבירים, השקיות המשומשות נאספות, מעובדות לחומר גלם וממנו מייצרים מחדש שקיות, מאחר ואסור להשתמש בשקיות ממוחזרות בתעשיית המזון, השקיות הממוחזרות מיועדות לאשפה בלבד. כך מפחיתים את כמות השקיות החדשות המיוצרות.
למוצר יש פוטנציאל להפחית את כמות השקיות המיוצרת, להפחית את הנזקים הנגרמים משקיות משומשות שנזרקות, נקברות או מעופפות. אבל ייצורן עדיין כרוך בעיבוד פולימרים שמקום בנפט ופליטת רעלים. ולכן היום כבר מפתחים ומשווקים שקיות ניילון מתכלות מפולימרים חיים.
שקיות מתכלות
חברת "דארט-פלסט" עורכת בימים אלו ניסיונות לייצור שקיות מתכלות מעמילן תפוחי אדמה והתוצאות, כך הם מספרים לנו, משביעות רצון. בנתיים יש בארץ אפשרת לרכוש שקיות מתכלות העשויות מתירס.
יוסי מחברת ECOJO, המיצרת אריזות, כלים חד פעמיים ושקיות מתכלים ממשאבים מתחדשים, מסביר כי החברה מספקת פתרון לבעיית שקיות הניילון. שקיות מתכלות העשויות מתירס, פולימר חי שמתכלה באדמה בטווח של 45-90 יום.
החברה כרגע מיבאת את השקיות, אך מריצה נסיונות ייצור בארץ כשהמטרה בסופו של דבר להפסיק ליבא ולייצר כאן. "הכל פונקציה של כמות". יוסי מסביר למה לדעתו השקיות המתכלות הן הפתרון הכי טוב היום: "השימוש בחומרים ממשאבים מתחדשים מהווה מעגל מושלם".
התירס ממנו מיוצר הפולימר החי, פולט חמצן ובכך כבר מפחית את ריכוז ה-CO2, העיבוד של התירס חוסך את פליטת החומרים הרעילים שבזיקוק ועיבוד נפט, בתהליך ייצור השקיות הרגילות. אחרי השימוש השקית העשויה מתירס, מתכלה ולא מזהמת, היא הופכת לקומפוסט ובכך חוסכת את גז המתאן הנפלט לאוויר ומפחיתה את כמות הזבל בעולם. עם הקומפוסט המתקבל ניתן לדשן את שדות התירס שמגדלים לטובת ייצור השקיות המתכלות. ובכך אנחנו משלימים מעגל שלם.
מה לגבי המחיר?
ובכן ללא ספק ששקיות מתכלות עולות יותר מהרגילות, אבל, כמו שיוסי ציין, זה עניין של כמות. ככל שהכמות שתיוצר תהיה גדולה יותר, כך המחיר יהיה נמוך יותר. קשה לנו היום בעולם המערבי לחשוב על החיים ללא אריזות הניילון, בעיקר בתעשיית המזון ולכן לייצור שקיות מתכלות הוא פתרון טוב.
אבל אל לנו לשכוח שגם ייצור השקיות המתכלות דורש אמצעי ייצור לא מעטים, כלומר, אנרגיה, לטובת המכונות שמייצרות את חומר הגלם ואח"כ את השקיות, האנרגיה המושקעת בשינוע התירס / תפו"א ואח"כ בשינוע המוצר המוגמר. וזה אומר שכדאי יהיה לשכנע את תעשיית המזון להשתמש בשקיות מתכלות במוצרים שהם מוכרים, להשתמש בהם לפחי האשפה ולקומפוסט, אך במקביל לנסות ולהפחית באופן עצמאי את השימוש בשקיות ניילון על ידי שימוש בשקיות רב פעמיות מבד, רשת וכו'
אם יש לכם רעיונות נוספים או ידע על מקורות נוספים וזולים לתחליפים פרקטיים, אתםמוזמנים לשתף אותנו, ואנחנו נשמח להוסיפם.
כתובת דואל זו מוגנת מדואר זבל, אתה צריך לאפשר Javascript בכדי לצפות בה
|