החלק השני של פרוייקט הגינון האורבני עוסק הפעם בזריעה והשתילה. איך לבחור ירקות לגינת הירק הקטנה שלנו? מה לשתול ליד מה ומתי? ואיך יוצרים איזון שיסייע בדחיית מזיקים וטפילים שמסכנים את היבול.
אחרי שהכנו את המיכלים והכל מוכן, (לכתבה הראשונה בסדרה לחצו כאן), עלינו לבחור בקפידה את הירקות שאנחנו רוצים לשתול או לזרוע. אנחנו בפתחו של החורף ולכן נתמקד בזרעים וזתילים של ירקות חורף כמו:
כרוב
כרובית
ארטישוק
פול
סלק
ברוקולי
גזר
סלרי
קולורבי
כרישה
בצל
פטרוזיליה
אפונה
כוסברה
שמיר
תרד
צנון
לפת
שום
שומר
תפוחי אדמה ובטטה לא נהוג לזרוע במיכלים, אבל אם אתם מתעקשים אז זו העונה
בניגוד לרוב הירקות את אלה לא צריך לקטוף ולזרוע מחדש אלא לקטוף בכל פעם את העלים החיצוניים ולהשאיר אותם להמשיך ולצמוח, ערוגה של עלים ירוקים שמטופלת טוב יכולה לספק יבול כל החורף. בהגיע האביב, אנחנו נוהגים להפסיק את ההשקיה ולתת להם לפתח את הזרעים, להתייבש ואז אנחנו אוספים זרעים לחורף הבא. (מי שאין לו סבלנות יכול לעקור, לזרוע ירקות אביב ולקנות שוב זרעים בשנה הבאה)
חסה
מנגולד
עלי בייבי
על כל אריזה של זרעים כתובות הוראות לגבי עומק הזריעה והרווח בין השתילים, אם אתם קונים שתילי ירקות (הקפידו שיהיו אורגניים עם תעודות!!!) תוכלו לשאול את המוכרים לגבי אופן השתילה של כל ירק.
מומלץ לגדל ירקות אורגניים בהתאם לעונה, מאחר והסיכוי שלהם להתפתח ולהצליח הוא הטוב ביותר. צמח שגדל בתנאי טמפרטורה, תאורה והשקיה שמתאימים לו יהיה חזק יותר ועמיד יותר מפני מזיקים. מי שמתעקש לגדל גם עגבניות ומלפפונים (זה מה שחסר לרוב האנשים בחורף) יכול לנסות לייצר מעין חממה עם יריעות ניילון ולנסות את מזלו.
כמו כן כדאי לזכור שגידול צמחי תבלין לצד הירקות מסייע בדחיית חרקים ומזיקים. ניתן לזרוע באותו מיכל שורות של ירקות ותבלינים לסירוגין או לזרוע תבלינים כמו בזיליקום, רוזמרין, מרווה וכו' בקצוות (קחו בחשבון שהם תופסים נפח).
והכי חשוב הצטיידו בסבלנות, יתכן וחלק מהגידולים יפגעו ממזיקים ותאלצו לעקור אותם ולשתול אחרים, ומחלקם תיהנו מאד. אם תפסתם מחלה או מזיק ממש בהתחלה, תוכלו לגשת למשתלה עם עלה פגוע ולברר האם יש חומר הדברה אורגני מתאים ואולי תצליחו להציל את הירק. העיקר שתריחו, תיגעו באדמה הלחה ותיהנו מהתהליך.
בהצלחה!
התמונות באדיבות משתלת "קל שתיל".
|