הרצון לחזור אל הטבע והאדמה הולך ומתגבר בשנים האחרונות. הנוף האורבני הופך פחות ופחות ירוק, האדמה יקרה וצפופה ובניינים גבוהים תופסים את מקומו של קו הרקיע הכחול.
חלקנו בוחרים לשפר את איכות חיינו ומקפידים על תזונה מאוזנת, מזון טבעי יותר ומתועש פחות ואף מזון אורגני. מודעות זו כבר מזמן אינה נחלתם הבלעדית של תושבי הכפר שמטפחים גינה ירוקה ומודעות סביבתית. היום אחוז הצרכנים הגבוה ביותר של מוצרים אורגניים ואקולוגיים הם דווקא תושבי הערים הגדולות.
בימינו, חנויות טבע, סופרמרקטים וקואופרטיבים אורגניים וחקלאיים, עושים משלוחים עד לבית הלקוח, כך שתושבי העיר מקבלים ירקות ופירות טריים ואיכותיים, לא פחות מאשר חבריהם שבכפר.
יחד עם זאת, תמיד יישאר לו איזה שביב חלום, חלום ירוק, בו אנו מגדלים את הירקות והפירות לבדנו ומסדרים גינת תבלינים קטנה שמספקת לנו עלים לחליטות התה, לסלט או לתבשיל. בשנים האחרונות הצליחו אנשים יצירתיים ומלאי מוטיבציה להפוך את החלום למציאות.
ישנן כמה אופציות לגינון אורבני:
1. גינון קהילתי - שטחים עירוניים קטנים, ירוקים ואורגניים, מושכרים למשפחות המגדלות עליהם פירות וירקות תמורת תשלום סמלי הכולל שימוש בכלי עבודה. לפרטים אודות גינות קהילתיות קיימות והדרך ליצור חדשות, חוגים בגינות, לימוד גינון אקולוגי, אימוץ של חלקות לגידול אוכל אורגני, כל אלו דרך תכנית חינוכית הפועלת בחסות החברה להגנת הטבע בטלפון 2775950 - 052 או באימייל
כתובת דואל זו מוגנת מדואר זבל, אתה צריך לאפשר Javascript בכדי לצפות בה
.
2. גינון בשטח הירוק שמתחת לבנייני המגורים - בבנייה הישנה זה עוד מתאפשר אך בבנייה החדשה כל השטח מנוצל לצורכי חניה.
3. גינת ירק על גג הבית או במרפסת
מי שחשקה נפשו בגינה אורבנית, ישמח למצוא בתקופה הקרובה סדרת כתבות שתתנה רעיונות והדרכה בנוגע למיכלים, השקיה, מצע גידול וכו'. כל זאת בסיוע המומחים במשתלת "קל-שתיל" שיתרמו לנו מהידע והנסיון שהם פיתחו בתחום הגידול במיכלים.
איך מתחילים
1. תחילה צריך להחליט על מיקום הגינה, גג או מרפסת, למדוד את הגודל המוקצב לגינה ולא לשכוח לקחת בחשבון מרווחים בין המיכלים כדי לאפשר נגישות לכל אזורי הגינה.
2. ודאו שיש מקור מים באיזור הגינה שאותו ניתן יהיה לחבר בהמשך למערכת ההשקיה.
3. אם הגג או המרפסת הם מרחב משותף בבניין מגורים, ודאו כי השכנים לא מתנגדים ואם אפשר, החתימו אותם על אישור והסדירו גם את עניין התשלום על המים.
בשלב השני יש לחשוב על כמות וגודל המיכלים הדרושים. ההמלצה היא להתחיל בקטן, להתנסות ולהגדיל את הגינה בהדרגה. במשתלת "קל-שתיל" מציעים שלושה סוגי מיכלים: "ארגזי עץ" של 150 ליטר, "מיכלי פלסטיק" של 300 ליטר ודליים מפלסטיק.
יש להדגיש שהרבה דברים שכבר מצויים ברשותנו יכולים לשמש כמיכלים כמו: ארון עץ קטן שניתן להשכיב, לרפד ביריעת ניילון עבה וליצור מערכת ניקוז. או מיכלי פלסטיק גדולים. ישנם מי שמשתמשים בארגזי קלקר המשמשים להובלת דגים בקירור. בקיצור, אפשר להפעיל את הדמיון רק חשוב להקפיד שהכלי יהיה עמיד וחזק, אטום למים עם מערכת ניקוז טובה.
הכנת המיכל
מצפים את המיכל ביריעת פלסטיק עבה.
יוצרים אלמנט של ניקוז, על-ידי פיזור טוף לאורך המיכל שיסייע בהובלה של המים המיותרים אל צינור פלסטיק שיונח במאונך על מצע הטוף, בסמוך לדופן.

מתחתית צינור הפלסטיק שהנחנו במאונך, יוצא צינור צר יותר שבחלקו החיצוני יש הברגה. הברגה זו תשמש לחיבור לצינור ניקוז מרכזי בהמשך.

אחרי שבחרנו מיכלים ומיקמנו אותם (עם מרווחים בין המיכלים) יש לדאוג למצע גידול.
מצע הגידול
פרט לטוף שפיזרנו לאורך בסיס הארגז אנחנו מוסיפים מצע גידול. ההמלצה היא על מצע המורכב משלושה מרכיבים:
1. תערובת שתילה על בסיס כבול.
2. פרלייט. הפרלייט הינו סלע וולקני נקבובי המספק איוורור לבית השורשים ותאחיזת מים גבוהה. הדבר תורם להתפתחות מערכת שורשים גדולה ובריאה.
3. הומוס תולעים. מהווה דישון טבעי ואורגני. מספק חומרי הזנה רבים לצמח ותאחיזת מים טובה.
השלב הבא הוא מערכת השקיה. יש שיתעקשו להשקות בשיטה המסורתית באמצעות משפך, אבל הדבר בעייתי במידה ויוצאים לחופש (עבודה של חודשים יכולה לרדת לטמיון בתוך ימים). האפשרות השנייה היא לחבר טפטפות. גם פה, מי שיבחר לפתוח ולסגור את מערכת ההשקיה באופן ידני צריך לדאוג לנוכחות שוטפת. האופציה הקלה והבטוחה ביותר היא הרכבת מחשב השקיה לתפקוד סדיר של המערכת.
עכשיו, כשיש לנו מיכלים, מצע ומערכת השקיה, אנחנו ערוכים לתכנון הזריעה והשתילה. על כך בהמשך.
בהצלחה!
הכתבה והצילומים בסיוע משתלת "קל-שתיל"
לכתבה השניה בנושא לחצו כאן.
|