Eco Dome - בנייה טבעית באדמה |
|
|
מאת יובל דלשר
|
אקו דום היא שיטה חדשה של בנייה טבעית. שקים מלאים באדמה דחוסה, מונחים בלחץ רב אחד על השני, תוך כדי יצירת מבנה עגול. את השקים מצפים בטיח אדמה האוטם את המבנה לחדירת מים ומהווה טיח פנימי כמו בבית רגיל.
שיטת האקו דום היא אחת משיטות הבנייה העתיקות בעולם שנהוגה עד היום באיראן. מי שחשף אותה הוא האדריכל האיראני נאדר חלילי ממכון Cal- Earth שבקליפורניה, ששידרג את השיטה המקורית והתאים אותה לחיים המודרניים.
מבנה האקו דום נבדק על ידי מהנדסים בקליפורניה שציינו לשבח את עמידותו בפני רעידות אדמה. מניסויים שביצעו, התגלה שהמבנה חזק יותר ממבנים בבנייה קונבנציונאלית בשל צורתו העגולה המאזנת את הכוחות המופעלים על הכיפה בעת זעזוע.
יתרונות רבים
לאקו דום יתרונות רבים. בניית כיפות המבנה בגדלים שונים הצמודים זה לזה, מאפשרת גמישות עיצובית רבה. במידה וכל הכיפות מחוברות במעגל נוצר מצב בו אין קירות משותפים ונוצרת חצר פנימית משותפת. יתרון נוסף הוא חוזקו של המבנה. משקלה הגדול של האדמה הדחוסה, לוחץ את טבעות המבנה האחת על השנייה ומעביר את הלחץ המופעל על הכיפה, מטה אל האדמה.
במבנה האקו דום אין שימוש בבטון, ביסודות, בקורות או בפלדה. מכיוון שהעומס מועבר אל תוך האדמה אין צורך בשלד וביסודות. כמו כן, שומר המבנה על טמפרטורה אחידה ולא מאפשר מעבר של חום או קור מן הפנים אל החוץ. ציפוי טיח האדמה המעורבב במלט, המצפה את חלקו החיצוני של המבנה, מהווה חומר בידוד כנגד גשם ורטיבות.
יתרון נוסף של האקו דום הוא באפשרות לבנות חלונות בכל זוית אפשרית, בניגוד לחלונות בבנייה הקונבנציונלית שזויתם תלויה בזוית הקיר. במרומי הכיפה, מומלץ להשאיר פתח שדרכו רואים את השמיים בכל שעות היום והלילה. הודות למבנה העגול ולחומר ממנו בנוייה הכיפה, היא מייצרת בידוד אקוסטי שמונע חדירת רעש פנימה ובין החדרים. יתרון נוסף של המבנה הוא סביבתי. בגלל ציפוי טיח האדמה שיכול לבוא בצבעים שונים, האקו דום משתלב היטב עם הטבע והסביבה בה הוא שוכן.
בארץ ובעולם
מבני כיפות רבים נבנים ברחבי העולם בין היתר בארצות הברית, מקסיקו, קנדה, ברזיל, פקיסטן, איי הבהאמה, מונגוליה, ופקיסטאן - שם נבנו מספר רב של כיפות עבור הצבא הפקיסטאני.
ביולי 2007, לאחר שכותב שורות אלו סיים ללמוד את השיטה מפי נאדר חלילי, הוא ניגש לבנות את הכיפה הראשונה בישראל שמשמשת כצימר ושוכנת במושב צפרירים שבעמק האלה.
פרויקט נוסף מתחיל בימים אלה בחוות מונפורטויטו ליד מבצר המונפורט שבגליל. בשלב הראשון תוקם כיפה אחת שמיועדת לשמש כצימר ולאחריה יבנו מבנים נוספים למגורים.
אישורי בנייה, חיבור לתשתיות ועלויות
ארצות הברית מספקת אישורי בנייה למבני האקו דום לאחר הוספת אחוז מסויים של מלט, יחד עם החרסית שבאדמה, בכדי להקשות את התערובת לרמת חוזק נחוצה. בארץ הבנייה היא בהתאם לאותם כללים אלא שכאן עדיין לא נתקבלה פנייה לקבלת אישורים. במידה ותתקבל פנייה, דרישתן של הרשויות תהה רק ביחס לחוזק התערובת הפנימית.
את החיבור לתשתיות הרגילות: חברת החשמל, מקורות ואגף הביוב ברשות המקומית, ניתן להשיג ללא בעיה וללא פגיעה בצורה הייחודית של המבנה. הבדלי העלויות בין האקו דום למבנה רגיל משתנים ביחס לרמת הגימור, אך רק לשם האומדן - בניית השלד של מבנה שני חדרים, לפני הריצוף והמערכות הפנימיות, עולה 20,000$ בלבד.
אדם שמעוניין לבנות בעצמו מבנה אקו דום מוזמן לסדנה בת שבוע במהלכה הוא ילמד לבנות כיפה בגודל שלושה על שלושה מטרים.
פרטים נוספים באתר: www.eco-dome.co.il
|