מזון אורגני הוא מזון הגדל בצורה טבעית, ללא שימוש בחומרי הדברה כימיים, דשנים כימיים, תרופות, הורמונים, הנדסה גנטית, חומרים משמרים וצבעי מאכל. הדישון האורגני אינו מכיל חומרים כימיים אלא בעיקר זבל של חיות (צאן ובקר) שאריות של חומרים טבעיים כמו ירקות , גזם ועוד
מה זה מזון אורגני?
בניגוד למזונות המצויים היום בשוק שעברו ברובם תהליכים של הנדסה גנטית, קיבלו הורמונים וחומרים רבים אחרים על מנת לעודד גדילה מואצת, לאפשר את הגידול גם לא בעונה, חומרים משמרים שיאפשרו חיי מדף ארוכים ככל הניתן ועוד התערבויות רבות באופן הגידול הטבעי.
מזון אורגני הוא מזון הגדל בצורה טבעית, ללא שימוש בחומרי הדברה כימיים, דשנים כימיים, תרופות, הורמונים, הנדסה גנטית, חומרים משמרים וצבעי מאכל. הדישון האורגני אינו מכיל חומרים כימיים אלא בעיקר זבל של חיות (צאן ובקר) שאריות של חומרים טבעיים כמו ירקות , גזם ועוד
בעלי החיים מטופלים בשיטות טבעיות הדוגלות בעיקר ברפואה מונעת, וגדלים בתנאי מחיה משופרים: מרחבים גדולים יותר המאפשרים תנועה ומקטינים את הצפיפות והסיכון להתפשטות מחלות, תזונה אורגנית שמתאימה לצרכיהם .
כל אלה מאפשרים גידול בעלי חיים למאכל ללא שימוש בתרופות (בעיקר אנטיביוטיקה) והורמונים.
למה לצרוך מזון אורגני?
התשובה מורכבת מכמה סיבות עיקריות:
1. מחקרים הראו כי השימוש בחומרי הדברה בגידול, ירקות, פירות, דגנים וקטניות הגדיל את השכיחות למחלות כרוניות, הפרעות קשב וריכוז, אלרגיות, מיגרנות וסרטן על סוגיו השונים. ההנדסה הגנטית מצליחה להפיק גידולים צבעוניים, מבריקים, גדולים ויפים יותר עם חיי מדף ארוכים יותר, שגדלים לא בעונתם אבל זה בא לא פעם על חשבון כמות וזמינות הויטמינים והמינרלים. מחקרים שבדקו שאריות חומרי הדברה בגופם של צרכני מזון אורגני וקונבנציונאלי מצאו שיעור גבוהה הרבה יותר אצל צרכני המזון הקונבנציונאלי.
2. אי סבילות למזון – רבים סובלים מבעיות במערכת העיכול, מיגרנות, בעיות בעור וכו' על רקע של אי סבילות למזון. אי סבילות נגרמת בין היתר מצריכה של אותו רכיב מזון בכמויות גדולות ולאורך זמן (כמו לחם חיטה לדוג'), לכן אלמנט חשוב בשמירה על הבריאות שלנו הוא צריכת מזונות מגוונים. העובדה שבכל עונה יש פירות וירקות שונים היא הדרך של הטבע לסייע לנו בשמירה על הגיוון – גידולים אורגנים גדלים בעונתם ומסייעים בויסות המזונות ובהתאמתם לצרכי הגוף המשתנים בעונות השונות.
3. מזונות אורגנים לא מכילים שאריות של הורמונים – יש תיאוריה הגורסת כי צריכה מצטברת של הורמונים מהמזון הקונבנציונאלי, אחראית בין היתר על ההתבגרות המוקדמת של ילדים בשני העשורים האחרונים. מחקרים נוספים הראו קשר בין סרטנים הורמונליים (רחם, שחלות, שד) להתבגרות מינית מוקדמת.
4. מזונות אורגניים לא מכילים שאריות של תרופות – החשיפה המתמדת לשאריות של תרופות מהמזון בעיקר אנטיביוטיקה מסייעים בתהליך יצירת חיידקים העמידים בפני אנטיביוטיקה וכן מסייעים לדיכוי מערכת החיסון. המשמעות היא שבזמן מחלה אם החיידק עמיד לאנטיביוטיקה, הטיפול התרופתי יהיה פחות יעיל, המחלה תהיה חריפה יותר ויהיה צורך להשתמש באנטיביוטיקה חזקה יותר.
5. איזון אקולוגי ושמירה על איכות הסביבה – שימוש בחומרי הדברה וכימיקלים שונים גורם חדירת דשנים וחומרי הדברה למי התהום וזיהומם. המלחת קרקעות בעקבות דישון יתר.
בארץ הפיקוח על רמות הריסוסים היא לא מהמצטיינות ופורסמו לא פעם מקרים שחקלאים חרגו בצורה משמעותית מהכמויות המותרות כל פי חוק. מה שמשאיר אותנו הצרכנים לעמוד מול דוכני היקרות ולתהות האם הם רוססו יתר על המידה וכמה מכימיקלים המזיקים האלה יישארו אחרי שנשטוף את הפירות והירקות.
6. שאריות של חומרי הדברה שמזהמות את מי התהום ואת האדמות הסמוכות לשטחים החקלאיים פוגעים גם באינספור בעלי חיים קטנים וגדולים ומפרים האיזון ומשבשים את שרשרת המזון.
נקודה למחשבה – מחקרים (בעיקר מארה"ב) הצביעו על קשר ישיר בין העבודה בחקלאות קונבנציונאלית ובין שיעור גבוה של מחלת הסרטן. החקלאים שבוחרים לרסס את הגידולים מעל המותר ומסכנים את חיינו ובריאותנו בכל יום – מסכנים יותר מכל את עצמם ואת משפחתם. (גם אם לא מרססים בעצמם, העבודה הממושכת והמגע הפיזי עם הגידולים בתדירות גבוהה לאורך זמן מעלה את הסיכון). מגדלים אורגניים לא רק שדואגים לבריאותנו ולאיזון האקולוגי של העולם בו אנו חיים, הם גם דואגים לבריאותם ולבריאות משפחתם, שכניהם וסביבתם הקרובה.
הילה אפללו www.hamasa-el.com
|