כולנו מכירים את המצב הזה שאנחנו קצת מצוננים מרגישים קצת עייפים בעבודה במהלך היום, אנחנו משוכנעים שזו רק עייפות מצטברת ושאחרי שינה טובה הכל יעבור. בשעות הערב המאוחרות כשהגוף כואב, הגרון שורף, האף סתום והחום עולה אנחנו מבינים שאכלנו אותה וששנת לילה טובה כנראה לא תספיק. מה עושים כדי להקל על הגוף להתמודד עם המחלה, ולשפר את ההרגשה?
בתקופות אלו אני מתחילה לקבל טלפונים ממטופלים בשעות לא שגרתיות, הם לא יכולים לצאת מהבית לבית המרקחת כי הם מרגישים נורא, אבל הם רוצים משהו ועכשיו? אז אל ייאוש, יש מה לעשות, זה אמנם לא יפתור את הבעיה לחלוטין ויעלים את המחלה כבמטה קסם אבל עשוי לשפר את הרגשתכם, כל מה שצריך לעשות זה להיכנס למטבח, לפתוח את ארון התבלינים ולרקוח "תרופות" טבעיות בעצמכם.
לפניכם כמה טיפים ל"תרופות" חירום טבעיות מבית סבתא:
משקאות חמים
במשקאות חמים נשתמש על מנת להרגיע ולחמם קצת את הגוף:
- כוס מים פושרים עם מיץ טרי מלימון סחוט – לא להמתיק!! הלימון עשיר בויטמינים ובמינרלים וכן באנטי אוקסידנטים שיכולים לסייע למערכת החיסון להתמודד עם רעלנים וחומרים מחומצנים הנוצרים כתוצאה מהמאבק בפולשים. (לא להשתמש במים רותחים כי חלק מהויטמינים נהרסים בחום)
-מרתח של ציפורן וקינמון – מרתיחים 2 מסמרי ציפורן וכפית קינמון טחון בחצי ליטר מים כ-10 דקות, מצננים, מסננים ושותים (מומלץ לא לשתות יותר מחצי ליטר ליום)
- חליטה של קמומיל – כפית מתפרחת הקמומיל בכוס מים, לכסות, לחכות 15 דקות ולשתות. את התפרחות ניתן לקנות בחנויות התבלינים הגדולות או בבית טבע.
במקרים רבים חום ו/או שתיית משקאות חמים תלווה בהזעה וזה בסדר גמור. אחת הדרכים של הגוף לפנות רעלים (טוקסינים) שמפרישים החיידקיים והוירוסים היא דרך הזיעה (כמו גם דרך הנשימה, מערכת העיכול ומערכת השתן). בכל מקרה חשוב להקפיד ולשתות הרבה כדי להימנע מהתייבשות וחולשה.
אוכל
מומלץ לאכול מאכלים שלא יכבידו על מערכת העיכול. חבל לבזבז כל כך הרבה אנרגיה בעיכול מורכב וממושך כשזו דרושה למערכת החיסון לצרכי מלחמה. אפשר לשתות מרקי ירקות עשירים, פירות וירקות טריים וכן מיצי ירקות טריים. הויטמינים והמינרלים המשמשים בחלקם כאנטי אוקסידנטיים (נוגדי חמצון) יסייעו לגוף בנטרול החומרים המחמצנים והרעלנים שנוצרים עקב פעילות מערכת החיסון ופירוק הפולשים.
אחד הויטמינים המדוברים ביותר בהקשר של מחלות חורף הוא ויטמין C , ומיד אנחנו חושבים על מיץ תפוזים סחוט טרי. במיץ תפוזים יש אמנם ויטמין C אבל ריכוז הסוכר במיץ הוא גבוה. החיידקים מאד אוהבים סוכר ומאחר ומטרתנו היא להחליש אותם ולא לחזק, יש להימנע ככל הניתן ממזונות העשירים בסוכר. כן נכון גם ממתקים, עוגות ומיני נחמות קטנות אחרות שאנחנו מרשים לעצמנו ולילדינו בזמן מחלה. לפרטים נוספים ומתכונים עשירים בויטמין C לחצו כאן.)
תבלין חשוב שאפשר להשתמש בו בזמן מחלה הוא הכורכום, בכורכום חומרים אנטי בקטריאליים פעילים, המסייעים בזמן דלקת וכן מטיבים עם מערכת העיכול, הוא מכייח ומסייע בהתמודדות עם מחלות המלוות בשיעול וחום, הוא אנטי אוקסידנט טוב (מונע חמצון) ניתן להשתמש בו במרקים ובאוכל בכלל.
רכיבי תזונה מועילים וחשובים נוספים המצויים בכל מטבח הם השום והבצל
השום
השום נחשב לאנטיביוטיקה של הטבע ויעיל במקרים מסוימים אפילו מפניצילין, הוא מסייע בטיפול בשפעת וצינון. הוא אנטי אוקסידנט חזק מאד ונחשב לנשק מאד יעיל בהתמודדות עם מחלות החורף. חשוב לציין שהכוונה פה היא לשימוש בשום שנקנה במצבו הטבעי, לא כתוש לא קפוא ולא מעובד.
לכל אלה המסוגלים לאכול את השום טרי זו הדרך הבריאה והיעילה ביותר, לאלה שלא אז
- לטיפול בשפעת – יש לחצות את שן השום לחצי או רבע ולבלוע כמו תרופה , להניח על הלשון ולבלוע עם מים.
- אפשר לגרד שן שום טרייה על צנים ולאכול.
- לחתוך סלט קטן ולכתוש לתוכו שן או שתיים של שום טרי אפשר כחלק מהרוטב.
- לדלקת גרון – לכתוש שן שום בכפית דבש לערבב ולבלוע לאט.
הבצל
הבצל הוא מקור מצוין לויטמינים ומינרלים ומכיל גם הוא חומרים אנטיביוטיים, מומלץ לאכול אותו טרי, בעיקר בסלט וכן כמרקחת. את המרקחת יש להכין בכל יום כי היא אינה משתמרת. חותכים בצל בינוני ומערבבים אותו 3 כפות דבש, משאירים כשעתיים שלוש. הדבש והנוזלים שיצאו מהבצל יוצרים מרקחת אותה יש לשתות במקרים של שיעול, צינון, דלקת גרון וצרידות, כף או שתיים כל שעתיים שלוש (מתאים גם לילדים).
- במקרים של שיעול - לחתוך בצל עם הקליפה ל 8 חלקים להניח בקערה ליד המיטה, זה מסריח! אבל האדים/הריח של הבצל הנישאים באוויר נשאבים לתוך דרכי הנשימה ומקלים על השיעול.
זה רק חלק קטן מרשימת תרופות הסבתא הגדולה, מקווה שהשימוש ברשימה יפחית את תחושת חוסר האונים ותשפר את הרגשתכם.
הכותבת: הילה אפללו נטורופתית מוסמכת, מטפלת ומרצה במכללות לרפואה משלימה.
|