מחלת הסרטן היא מחלה שהולכת והופכת לנפוצה יותר ויותר, כמעט כל אחד מאיתנו מכיר מישהו שנאלץ להתמודד עם המחלה הזו. במשך שנים משקיעים מאמצים ומשאבים עצומים בחקר המלחמה ובניסיון למצוא לה מרפא ואכן חלה התקדמות עצומה בתחום, התמותה הצטמצמה יש אחוזי הצלחה גבוהים יותר לטיפולים, מצליחים להציל , להאריך חיים ולהקל על רבים. אבל ככל שהרפואה מתקדמת ומשתכללת מספר הלוקים במחלה ונזקקים לשירות הרפואי הזה הולך וגדל בהתמדה. אם היו משקיעים 10% מהמשאבים המשמשים לחקר המחלה ומציאת תרופות, לטובת מניעה, העלאת המודעות וחקיקה מתאימה אולי היינו במקום אחר היום.
העניין האישי שלי בעולם האורגני התחיל בדיוק פה, בצורך שלי כנטורופתית המטפלת בחולי סרטן, להבין יותר לעומק את היתרונות שמציע האוכל האורגני, על מנת שאוכל להשתמש בהם ככלי נוסף לטיפול במחלה. הסקרנות והצורך לבחון את העולם האורגני לעומקו הולידו בסופו של דבר את האתר הזה.
אז את הממצאים לגבי הקשר בין מחלת הסרטן לבין חומרי הדברה,חומרים כימיים, רעלים, תרופות, חיסונים, הורמונים וכו' המצויים בגידולים רגילים תקצר היריעה מלהכיל, המחקר עדיין בעיצומו. אבל חשוב לי להביא את עיקרי הדברים שנאספו עד כה לטובת אלה המתמודדים ומחלימים מהמחלה וכן לטובת אלו שרוצים למנוע אותה מבעוד מועד.
מחקרים
באופן כללי אחרי סקירת עשרות רבות של מאמרים לא הוצגו מסקנות מדעיות חד משמעית. היו מחקרים שמסקנתם הייתה שמזון אורגני עשיר יותר בויטמינים ומינרלים, בנוגדי חמצון וחומרים אחרים המחזקים את מערכת החיסון ומסייעים בהתמודדות עם החשיפה היום-יומית שלנו לזיהום (אוויר, מים וכו').
היו מחקרים שמצאו יתרון קטן בלבד לאוכל אורגני שלדעתם לא הצדיק את המחיר הגבוה.
בארה"ב היו מחקרים רבים ומאד ברורים על העובדה כי חשיפה ממושכת לחומרי הדברה המשמשים לחקלאות הגדילה את הסיכון של החקלאים משפחותיהם ודיירי החוות החקלאיות (גם אלה שלא באו ישירות במגע עם החומרים) לחלות בסרטן בעיקר במערכת הלימפה אבל לא רק.
מחקרים אחרים הראו כי חומרים המשמשים עד היום בהדברת מזיקים בחקלאות או בהדברת חרקים בבתים, בתי-ספר, מקומות עבודה וכו' מכילים מרכיבים מעודדי ממאירות העלולים לגרום בחשיפה ממושכת לסרטן.
היו גם כאלה שמצאו עשרות חומרים מסרטנים המצויים בצבעי מאכל, חומרים משמרים, מייצבים וכו' המשמשים גם היום בייצור משקאות קלים, מזון מתועש, ולא מעט מהם, כן תקשיבו טוב, משמשים לייצור ממתקים ודגני בוקר צבעוניים ומלהיבים שהילדים שלנו צורכים מדי יום. למרות שהידע הזה זמין וקיים וחלק מהחומרים הללו כבר נאסרו לשימוש במדינות מסוימות בעולם, הם ממשיכים לשמש את תעשיית המזון בישראל. (מידע מקיף על הנושא ניתן למצוא בספר: " לסלק את הקוץ" של ד"ר ח.ש.סדובסקי)
עוד מחקר אחד שהבאתי בכתבה "למה אורגני – קליפה ועוד" שנערך באוניברסיטת וושינגטון בסיאטל, בקרב 23 ילדים בגילאי הבית הספר היסודי.
המחקר כלל 3 שלבים של בדיקת שאריות חומריים כימיים בשתן:
אצל כל הילדים נמצאו שאריות החומרי הדברה בשתן אחרי שלב הבדיקה הראשון בו כאמור נצרכה תזונה קונבנציונאלית, בשלב השני אחרי 5 ימים בלבד בהם צרכו תזונה שהייתה בעיקרה אורגנית לא נמצאו שאריות חומרים אלו (לפחות לא ברמה שהמכשור יכול היה לזהות), וכשחזרו הילדים לצרוך מוצרים קונבנציונאליים חזרו והופיעו שאריות חומרי ההדברה בשתן ברמות שנמדדו בשלב הראשון.
תוצאות הבדיקה תאמו מחקר נוסף דומה שנעשה ע"י אותם חוקרים וזה הוביל אותם לשתי מסקנות עיקריות:
1. על בסיס יומיומי החשיפה העיקרית של ילדים לשאריות חומרי הדברה, מקורה בתזונה וזה כתוצאה מהשימוש בחומרי הדברה וריסוס בגידולים חקלאיים ולא כתוצאה מחשיפה בבית, בבית הספר או בשל זיהום סביבתי.
2. צריכת מזון אורגני יכולה למנוע את החשיפה המסוכנת לחומרי ההדברה הידועים כפוגעים במערכת העצבים של פעוטות וילדים
מחקרים רבים העוסקים בסרטנים על רקע הורמונלי כמו סרטן השד, שחלות, צוואר הרחם, הפרוסטטה ועוד מדברים על האפשרות שעודף אסטרוגן הוא אחד הגורמים להיווצרות המחלה, אבל לא מצאתי מחקר שבודק לעומק את שאריות ההורמונים המצויים בבשר, ביצים ומוצרי חלב, כמה מהשאריות נספגות בגוף,?מה ההשפעה שלהם? ועוד
מחקרים שבדקו עדיפות בערכים התזונתיים לא בחנו את כמות שאריות חומרי ההדברה שנספגם בגוף מהמזון, הם גם לא התחשבו במחקרים שהראו קשר ישיר של חומרי ההדברה האלה למחלת הסרטן.
יהיו שיגידו שחקלאים חשופים לחומרי הדברה בכמויות גדולות ובתדירות גבוהה והסיכון לבני אדם הצורכים מזון עם כמויות מזעריות אינו דומה, ואני אומרת נכון יתכן שההשפעה של חומרי ההדברה בכמויות קטנות היא שולית אבל יכול להיות שלא! אולי לחקלאי ידרשו 25 שנים לפתח את מחלת הסרטן ולילד שאוכל כל חייו פירות וירקות מרוססים ידרשו 50 שנים לפתח את המחלה?
אין היום מחקרים גדולים ומעמיקים המתפרשים על שנים ובוחנים את ההשפעה שיש לשאריות חומרי ההדברה, התרופות, ההורמונים והחיסונים על בריאותנו למרות שחוקרים את מחלת הסרטן כבר עשרות שנים.
המילכוד
אני לא רוצה חלילה לתקוף חברות שממציאות תרופות מאריכות ימים או מצילות חיים - המשמשות נאמנה את חולי הסרטן לסוגיהם אבל יש להן אינטרס כלכלי מאד ברור, כולנו מזדעזעים חדשות לבקרים מהמחירים האסטרונומיים שנאלצים חולי סרטן לשלם על מנת לקבל את התרופות האלה וברור לנו שהחברות מרוויחות לא מעט. ואני שואלת מי יממן מחקרים על היתרונות של מזון אורגני ועל הדרכים למניעת המחלה?
הממשלות והפוליטיקאים שתלויים בתרומות, תמיכה וההשפעה שיש לחברות המזון המרעילות, יצרני המשקאות המסרטנים? האיגודים המקצועיים של החקלאות הרגילה ואחרים?
גם חברות שמייצרות תוספי מזון טבעיים יודעות שעל ידי אורח חיים בריא ותזונה בלבד ניתן למנוע את רוב המחלות ללא כל שימוש בתוספים ולכן גם להן אין אינטרס להשקיע במחקר.
לחברות התרופות שהן המשקיעות הגדולות ביותר בחקר הסרטן כמובן שאין אינטרס להשקיע במחקר שיוכיח כי מזון ואורגני אורח חיים בריא מונעים סרטן כי בטווח הארוך הם יפסידו את כל הונם.
גם חולי הסרטן עצמם מעוניינים שחברות התרופות ימשיכו להשקיע בהמצאת טיפולים ותרופות כי הם כבר חולים והמניעה אינה פקטור במסע ההישרדות שלהם.
זה בדיוק המלכוד, הרפואה המערבית לא מוכנה להכיר בתועלת הברורה שיש בטווח הארוך למזון אורגני כי אין מחקרים מדעיים, גדולים, וממושכים שיוכלו להציג מסקנות חד משמעיות, אבל גם אין מי שיממן מחקרים ארוכים ויקרים כאלה ולכן לא יהיו מסקנות חד משמעיות עוד הרבה זמן.
ולכן לנו לא נותר אלא להשתמש בהגיון הבריא ובמחקרים הקטנים שרובם נעשים על ידי מכונים לחקר הסרטן וארגונים אחרים ללא מטרות רווח המתקיימים מתקציבים ממשלתיים ותרומות ועוסקים במלאכת הקודש הזו.
מי שמסתכל על המחקרים הקטנים ומנסה להרכיב את הפזל מצטיירת תמונה די ברורה:
1. במזון אורגני יש יותר ויטמינים, מינרלים, נוגדי חמצון ואחרים גם אם זה מעט יותר.
2. בשתן של ילדים שצרכו מזון רגיל מצאו שאריות חומרי הדברה – כלומר הם נספגים בגוף ואין לנו אפשרות לדעת כמה נאגרים בגוף וכמה מופרשים ואיזה נזק הם עושים בדרך.
3. עודף הורמונים כנראה מעלה סיכון לסרטנים הורמונליים. לפרות, תרנגולות, כבשים ועיזים מזריקים הורמונים, זה אומר שהבשר, הביצים ומוצרי החלב עלולים להכיל שאריות של הורמונים שיספגו בגוף.
4. ישנם חומרים שהוכחו והוכרו כמסרטנים ועדיין מותרים לשימוש בתעשיית המזון, בעיקר בממתקים צבעוניים לילדים אבל גם במשקאות קלים, אוכל מוכן, בשרים מעושנים ועוד.
5. בצורה עקיפה שימוש בחומרי הדברה, דשן כימי וכו' מזהם את הקרקע וכתוצאה מכך את מי התהום, כך שאפילו במי הים, הבריכה ובמי הברז שאנו שותים, יש שאריות של חומרים מסוכנים, פרט למתכות כבדות וחומרים אחרים שמקורם אינו בתזונה.
מספיק שאנחנו אוכלים קצת ממתקים, שותים קצת משקאות קלים, אוכלים קצת נקניקים ובשרים מעושנים, קצת ירקות ופירות מרוססים, קצת דגנים וקטניות מרוססים, קצת מוצרי חלב וביצים...אנחנו מכניסים באופן שיטתי לגופנו חומרים העלולים להגביר את הסיכון לחלות בסרטן ומחלות אחרות
מה לאורגני ולאנשים שכבר חלו בסרטן?
תחילה נבחן את השלב בו מאובחן הגידול ומתחילים בטיפול, הטיפולים הם מאד קשים ומחלישים, התרופות וההקרנות, פוגעות ביכולת התפקוד של מערכת החיסון. תפקיד הכימותרפיה הוא לפגוע בתאים המתחלקים במהירות על מנת לפגוע בתאי הסרטן (המתחלקים במהירות וללא גבולות), אולם היא פוגעת גם בתאים בריאים בגוף שמתחלקים מהר כמו הריריות ותאים של מערכת העיכול. מערכת העיכול הופכת פגיעה וחדירה יותר ושאריות חומרי הדברה, חומרים כימיים, צבעי מאכל, חומרים משמרים ושאר רעלים, פוגעים ברירית מערכת העיכול וחודרים עוד יותר מהרגיל אל הדם ומשם לכל הגוף. כמו כן מערכת החיסון החלשה מתקשה לפעול כנגד חומרים מחמצנים (אוקסידנטים) ואינה מסוגלת להתמודד עם המחמצנים הרבים המצויים במזונות מעובדים, משומרים וכו'
עוד חשוב לציין כי הגוף מתמודד עם כמויות מאד גדולות של תרופות הניתנות דרך הפה ונספגות במערכת העיכול או דרך הוריד, הגוף שהוא חלש גם ככה נאלץ להתמודד עם פינוי של שאריות התרופות ושל החומרים הכימיים שמוחדרים לגוף, הכבד - האיבר העיקרי שמנטרל רעלים ועוסק בפינויים מהגוף מתקשה לעמוד בעומס. הדבר האחרון שחסר לגוף הוא ההתמודדות עם שאריות של חומרי הדברה, כימיקלים, שאריות חיסונים תרופות, הורמונים ושאר חומרי טעם, צבע וכו'. ככל שהתזונה תהיה נקייה יותר, מותאמת ומאוזנת, תתאפשר ספיגה של ויטמינים, מינרלים ואבות מזון אחרים הדרושים לגוף כדי להתחזק, תמנע פגיעה נוספת בריריות מערכת העיכול ותהיה תמיכה לחיידקי המעיים הטובים, הכבד יהיה פנוי לטפל בפינוי התרופות ופחות עמוס.
כמו כן תזונה מאוזנת תספק את צרכי הגוף בלי שיצטרך לבזבז אנרגיה יקרה על עיכול איטי ומורכב של מזונות קשים לעיכול.
וכמובן שיש את השלב בו המחלים סיים את הטיפולים בהצלחה, ויכול לחזור, חוץ מבדיקות תקופתיות, לשגרה. בשלב זה רוב המטופלים מבינים שהם לא רוצים לחזור לשגרת החיים שקדמה למחלה, אם יחזרו לחיות בדיוק כמו שחיו קודם מה בעצם ימנע מהגידול לחזור? זה השלב בו מתחילים לאמץ אורח חיים בריא יותר, לומדים מהי התזונה המתאימה להם ביותר ומקפידים עליה, שומרים על פעילות גופנית סדירה ולומדים להתמודד עם מתחים ולחצים בחיי היום-יום. חלקם בוחרים בתזונה אורגנית מהסיבות שהזכרנו קודם, חלקם משלבים אותה בתזונה הרגילה אבל כמעט כולם מוכנים לצאת למסע אל הבריאות ואיכות החיים כדי להקטין ככל הניתן את הסיכון להישנות המחלה.
אני לא יודעת מה איתכם אבל אני משוכנעת שיש בתזונה אורגנית יתרונות עצומים בכל הקשור לבריאותנו ולאיכות הסביבה בה אנחנו חיים. זה לא אומר שכל מי שלא אוכל אוכל אורגני ילקה חלילה בסרטן, זה רק אומר לפי הבנתי שככל שנסגל אורח חיים בריא יותר, נתאים את התזונה שלנו לצרכים שלנו ונצרוך כמה שפחות חומרים מסוכנים נשפר את הסיכוי שלנו לסיים את חיינו בשיבה טובה ובבריאות שלמה.
נכתב ע"י הילה אפללו (נטורופתית מוסמכת)
מנהלת אתר חיים אורגניים
עוסקת במתן טיפול נטורופתי, הרצאות וסדנאות בתחום הרפואה הטבעית
מלווה חולי סרטן ומשפחותיהם במסע אל הבריאות ואיכות החיים
פרטים נוספים באתר האינטרנט: www.hamasa-el.com
אי מייל :
כתובת דואל זו מוגנת מדואר זבל, אתה צריך לאפשר Javascript בכדי לצפות בה
טלפון : 052-3435558
|