organiclife.co.il
  דף הבית arrow בריאות ורפואה טבעית arrow שיבולת שועל - סגולות רפואיות ומתכונים
Wednesday, 10 August 2022
 
 
שיבולת שועל - סגולות רפואיות ומתכונים הדפס דואל
מאת הילה אפללו   

Imageשיבולת שועל הוא דגן נפוץ (בעיקר באירופה) והוא נחשב למזון בריא ומזין. ישנם עשרות זנים של שיבולת שועל אולם רק 6 מהם דגנים בארץ.
לשיבולת שועל ערך תזונתי גבוה וערך קלורי נמוך - בדיוק מה שאנחנו מחפשים באוכל, מידע על שיבולת שועל ומתכונים למגוון דייסות ושימושים ברפואה המסורתית...



הדגן מכיל כמות גדולה של ויטמינים, חומצה פולית החשובה בעיקר לילדים ונשים הרות , סידן, אבץ, ברזל, אשלגן,  מכיל מרכיבים חלבוניים חיוניים, סיבים תזונתיים מסיסים ובלתי מסיסים החשובים לשיפור תמונת שומני הדם (מסייע בהורדת ערכי טריגליצרידים וכולסטרול) , הסיבים משרים תחושת שובע ומסייעים בתחזוקת מערכת העיכול ושיפור התפקוד שלה. לשיבולת השועל ערך גליקמי נמוך - זה אומר שאכילתו מעלה את רמת הסוכר בדם בצורה מתונה, תכונה זו הופכת אותו לבעל ערך לאנשים המעוניינים לרדת במשקל ולחולי סכרת. תכולת הסיבים אף מסייעת במניעת עצירות (אחת התופעות הנפוצות היום כתוצאה מהתזונה המערבית), נפיחות, הצטברות גזים ועוד.ערכו הקלורי של הדגן הוא 40 קלוריות ל100 גרם שיבולת שועל מבושלת, שיבולת שועל אסורה לחולי צליאק.

 

דייסת שיבולת שועל אפשר להכין בצורות רבות ומגוונות, לפניכם כמה מהן (את המים במתכונים ניתן להחליף בחלב אורז, סויה, שקדים או אחר):

דייסת שיבולת שועל עם תפוח וקינמון
חומרים:
1 כוס שיבולת שועל (יש שמעדיפים פחות)
2 כוסות מים
1 תפוח עץ מגורד
1 כף קינמון
1 כף דבש

אופן הכנה:
מבשלים את השיבולת שועל עם המים כ 10 דקות על אש בינונית תוך כדי ערבוב
מוסיפים את הדבש והקינמון ומערבבים כשתי דקות נוספות
מסירים מהאש, מוסיפים את התפוח ואוכלים.

 

דייסת שיבולת שועל עם פירות יבשים ואגוזים
חומרים:
1 כוס שיבולת שועל (יש שמעדיפים פחות)
2 כוסות מים
1 כף צימוקים
3-4 תאנים / משמשים / תמרים / שזיפים (יבשים) חתוכים
1 כף אגוזי מלך / פקאן  קצוצים

אופן הכנה:
מבשלים את השיבולת שועל עם המים כ 6 דקות על אש בינונית תוך כדי ערבוב
מוסיפים את הפירות היבשים וממשיכים לערבב כ 6 דקות נוספות
להוריד מהאש ולהוסיף את האגוזים

 

דייסת שיבולת שועל ופירות קיצית
חומרים:
1 כוס שיבולת שועל (יש שמעדיפים פחות)
2 כוסות מים רותחים
1 כוס של פירות קיץ קשים (מנגו / אפרסקים / שזיפים / משמשים / שסק ) חתוכים לקוביות
1 כף שקדים קצוצים
1 כף גרעני חמנייה קלופים

אופן הכנה:
משרים את שיבולת השועל במים הרותחים ומערבבים מדי פעם עד שהמים נספגים והתערובת מתקררת
מוסיפים את הפירות, השקדים והגרעינים מערבבים ומכניסים למקרר ואוכלים קר ומרענן.
 

דייסת שיבולת שועל חרובים ובננות
חומרים:
1 כוס שיבולת שועל (יש שמעדיפים פחות)
2 כוסות מים
1 כף אבקת חרובים
1 בננה בשלה חתוכה לקוביות
(למי שחייב מתוק - אפשר להוסיף כפית סוכר קנים)

אופן הכנה:
מבשלים את השיבולת שועל עם המים כ 6 דקות על אש בינונית תוך כדי ערבוב
מוסיפים את אבקת החרובים (והסוכר למי שרוצה) וממשיכים בבישול 5 דקות נוספות תוך כדי ערבוב
מוסיפים   את הבננה מערבבים ומורידים מהאש אחרי דקה

 

דייסת שיבולת שועל עם שקדים ותמרים
חומרים:
1 כוס שיבולת שועל (יש שמעדיפים פחות)
2 כוסות מים
1 כף שקדיה (טחינת שקדים)
4 תמרים מגולענים וקצוצים
2 כפות שקדים קצוצים/ שבורים

אופן הכנה:
מבשלים את השיבולת שועל עם המים כ 6 דקות על אש בינונית תוך כדי ערבוב
מוסיפים את התמרים  וממשיכים בבישול 5 דקות נוספות תוך כדי ערבוב
מורידים מהאש מוסיפים את השקדיה ואת השקדים הקצוצים מערבבים ואוכלים
מתאים למי שאוהב מתוק

 

שימושים ברפואה המסורתית

ברפואה המסרתית השתמשו הרבה בשיבולת שועל גם מפני שהדגן היה זמין - גדל בר ברוב שדות הבר בארץ, ומפני שיש לו השפעה על פעילויות רבות בגוף בעיקר על מערכת העיכול והעצבים:
שיבולת שועל היא אחת התרופות הטובות ביותר להזנת מערכת העצבים, לאנשים שחיים ועובדים תחת לחץ.
לאנשים הסובלים מדיכאון
חולשה ועייפות
מתאים במיוחד אחרי לידה - מחזק את הגוף ומעודד ייצור חלב בקרב נשים מניקות.
לשיבולת שועל תכולת חומצה סליצילית גבוהה ולכן הוא  משמש לטיפול בבעיות עור, בייחוד בשימוש חיצוני.
להקלה על בעיות עור בעיקר גרד, פריחות, אבעבועות רוח -  ניתן להכניס כוס שיבולת שועל לגרב ולהזרים דרכה מים למילוי אמבטיה, טבילה באמבטיה תקל על הגרד.
מסייעת במקרים של נדודי שינה
לטיפול בכאבי ראש מלווים בכאבים בעורף
למניעת עצירות
לטיפול במעי רגיז, נפיחות, כאבי בטן והצטברות גזים.
 

מתכון פשוט למסיכת פנים:
1/2 כוס זרעים
1/2 כוס מים
להשרות במשך שעה שעה וחצי ולמרוח שכבה דקה על הפנים, לחכות ש"הדייסה" תתייבש ואז להרטיב את הידיים ולעסות את הפנים טוב ולשטוף.
יעיל לניקוי העור ולשמירה על גמישותו.

חלק מהשימושים בעיקר הנוגעים למערכת העצבים מתייחסים לדעתי לעלים ולא לזרעים אבל היום מקובל לייחס גם לזרעים השפעה דומה.
בכל מקרה מומלץ להכניס את הדגן לתפריט שלנו באופן קבוע 3-4 פעמים  בשבוע, הסבתות ממליצות לאכול דייסת שיבולת שועל כארוחה הראשונה בבוקר ומבטיחות שזה מכין את מערכת העיכול, מחזק את הגוף ומצייד אותו היטב ליום חדש.

אם אתם מכירים שימושים נוספים, שלחו לי מייל ואני אדאג להוסיף אותם.
 

נכתב ע"י הילה אפללו (נטורופתית מוסמכת)
מנהלת אתר חיים אורגניים
עוסקת במתן טיפול נטורופתי הרצאות וסדנאות בתחום הרפואה הטבעית

אי מייל :
  כתובת דואל זו מוגנת מדואר זבל, אתה צריך לאפשר Javascript בכדי לצפות בה l
טלפון : 052-3435558

 
 
 

 

 

 
< קודם   הבא >
 
הרשמה לניוזלטר
שם
דואר אלקטרוני *
טקסט אימייל
ביכולתך להפסיק לקבל מידע בכל רגע, בלחיצה אחת על כפתור. פרטיך שמורים איתנו ולא נעביר אותם לגורם חיצוני
 
 
 
Top! Top!
חיים אורגניים הוא פורטל המכיל את כל המידע הקשור לאורח חיים אורגני. באתר מידע על מזון אורגני, בישול אורגני, אוכל אורגני, תיירות אורגנית, קהילות אורגניות, פורומים, קואופרטיבים אורגנים, אורח חיים בריא, רפואה טבעית, חקלאות אורגנית, מתכונים אורגניים