עברנו דירה למושב והחלטנו להקים גינת ירק אורגנית משלנו, פנינו לדרור ניסן גנן ותיק ומנוסה, מרצה בכיר וחבר אישי שילווה את התהליך והתחלנו לעבוד. אז... נקים את הגינה, נספר לכם על כל שלב ונצרף תמונות בהן ניתן יהיה לראות את כל התהליך: מהכנת השטח ועד הקטיף והאכילה . מי מכם שחשב להכין גינת ירק בחצר ביתו או באדניות על אדן החלון/מרפסת - זה הזמן לעשות איתנו את הצעדים הראשונים.
בשלב 1 - בחרנו שטח בגינה בצד דרום מערב - צד שטוף שמש וקרוב יחסית לפתח הבית כך שיהיה נגיש ואוכל לקפוץ אליו באמצע קדחת הבישולים בכל פעם שאצטרך ירק או עשבי תיבול, טרי טרי מהערוגה ישר לסיר . בשלב 2 - ניכוש העשבים עם מעדר ופינוי העשבייה כדי למנוע מהגזם להפיל ולפזר זרעים שעלולים לנבוט שוב בהמשך ולהתחרות עם הירקות ועשבי התיבול על המים ומשאבי הקרקע האחרים. את שני השלבים האלה כבר השלמנו:  השטח המיועד לגינת הירק אחרי הכנה ראשונית
השלב הבא יהיה רווי זיעה במיוחד כי בו אצטרך להפוך את האדמה, מאחר ואין לי מטחחת אצטרך להפוך את האדמה עם קלשון ואת חפירה וזה הולך להיות קשה... זו אדמה חרסיתית קשה כמו אבן ומאד דחוסה, אני אערבב אותה כמובן בכמות גדולה של קומפוסט אורגני (1-2קוב). דרור חוזר ואומר לי אל תחפפי בשלב הזה הוא הכי חשוב! כמה שתצליחי להעמיק יותר בחפירה יותר טוב (רצוי כ 50 ס"מ) דרור אומר - אני עושה! יצרתי קשר עם קומפוסט קדרון שנמצא כ-10 דקות נסיעה מהמושב והזמנתי 2 קוב קומפוסט אורגני שיגיע בימים הקרובים ואז...נתחיל בעבודה הקשה. דבר נוסף וחשוב שצריך לקחת בחשבון הוא הניקוז - אחרי בדיקה ראינו שיש שיפוע ויש ניקוז טוב לשטח שבחרנו. (פרטים על בדיקת ניקוז בכתבה גינת ירק אורגנית - איך מתחילים?) בינתיים עד שנתחיל בהפיכת האדמה והוספת הקומפוסט נברר מה אנחנו רוצים לגדל בגינה ומה אפשר לגדל בהתאם לעונה.
   
צמחי תבלין ומרפא שמתאימים לזריעה/שתילה באביב: אורגנו | אכילאה | אניס | בזיליקום (ריחן) | בן חרצית | גרניום לימוני | מיורם | מרווה | נענע | ציטרה | קורנית (תימין) | ראשד | רוזמרין | רמומי |
ירקות המתאימים לזריעה/שתילה באביב: אספרגוס | בטטה | בצלי קיץ | גזר | דלעת | חמניות | חסה | חציל | כרובית | כרישה | מיורם | מלפפון | מנגולד | סלק | סלרי | עגבניה | פלפל | צנון | קולורבי | קישוא | תפוחי אדמה |
קטניות ודגנים המתאימים לזריעה/שתילה באביב: פירות המתאימים לזריעה/שתילה באביב: במחשבה ראשונה היה לי ברור שאני רוצה לגדל את כולם ולא לקנות עוד ירק אחד בחיי, אבל דרור הרגיע אותי ואמר שגינת ירק צריך לתכנן טוב מראש אבל לא צריך לעשות הכל בבת אחת. רצוי להתחיל בגינה צנועה, לראות שיש זמן ואנרגיות לטיפול השוטף ולהגדיל אותה בהדרגה. בפגישה הבאה שלי עם דרור נדון בחלוקת הגינה לשטחים ובתכנון השתילה, התכנון חשוב מאד מכמה סיבות : 1. חלוקה לשטחים תאפשר לי לתעד בכתב בדיוק מה גדל בכל שטח כדי להבטיח שלא נשתול את אותו גידול באותו מקום שנה אחרי שנה, התחלופה בסוגי הגידולים חשובה לשמירה על איכות הקרקע, כל גידול מנצל באופן שונה את הרכב הקרקע ותורם לה רכיבים שונים, תחלופה נכונה תהיה יעילה יותר בהעשרת הקרקע ושימורה. 2. אחרי שאבחר את הגידולים אותם אני רוצה לגדל יש לחלק אותם לפי : עונתיים ורב שנתיים - נרצה להפריד אותם כדי שיהיה קל יותר לעבד את הערוגות בכל עונה מחדש. כמות המים הדרושה - לכל ערוגה אנחנו מסדרים טפטוף (השקיה) בעוצמה שונה ולכן כדאי לשים את הצמחים שצורכים הרבה מים בנפרד מאלה שצורכים מעט. אור - יש צורך לברר לאיזה גובה מגיעים השתילים וכמה אור הם דורשים כדי למנוע מצב שצמח שדורש הרבה אור יגדל בצילו של צמח גבוה אחר. המיקום בגינה - נהוג לשתול את התבלינים בשולי הגן מאחר וריחם דוחה בחלק מהמקרים את המזיקים, יש הנוהגים לשתול פרחים ליד ירקות שזקוקים במיוחד להאבקה אקטיבית כדי למשוך את המעופפים שיבצעו את ההאבקה. ייקח לי קצת זמן להחליט מה אני רוצה לזרוע ולשתול, תחשבו בינתיים גם אתם מה הייתם רוצים לשתול בגינה או בעציצים במרפסת. אני כמובן אמשיך לעדכן ולדווח על ההתקדמות בשטח עם תמונות (עבודות העפר השחורות) ועל ההתקדמות בתכנון הגינה והשיקולים לקבלת ההחלטות. |